Hygienici v Ústeckém kraji zachytili od poloviny července na čtyři desítky nových případů nákazy koronavirem

29. červenec 2020 14:27

Od poloviny července přibylo v Ústeckém kraji téměř 40 lidí s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru. Za posledních 24 hodin evidují hygienici v kraji 16 nových případů. Aktuálně eviduje krajská hygienická stanice tři skupiny lidí, kde zachytili nové případy nákazy.

„V posledních dnech nám přibylo poměrně hodně malých sportovců, kteří se s onemocněním setkali na sportovních soustředěních nebo turnajích, dále nám přibyly osoby, které se vrátily z dovolené a měly pozitivních test, jde hlavně o dovolenu v Chorvatsku. Potom nám také přibili pracovníci z Ukrajiny. Tyto tři skupiny jsou teď nejčastější,“ vysvětlila krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Od začátku pandemie evidují hygienici v Ústeckém kraji 665 potvrzených případů nákazou koronavirem. Ke včerejšímu večeru evidují hygienici v Ústeckém kraji 540 vyléčených. 22 lidí pak v souvislosti s nákazou koronavirem zemřelo.

Od minulého pátku platí nařízení o nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a v sociálních službách. Tedy například v domovech pro seniory. Prozatím hygienici se zpřísněním opatření v kraji nepočítají.

„Bylo to vzhledem k tomu, že jsme měli dvě onemocnění s komunitním přenosem, kde se nám nepodařilo dohledat, jak k tomu onemocnění mohlo dojít. Žádné takové onemocnění nepřibylo, a proto ani nebudeme rozšiřovat opatření. Udělali bychom to leda v případě, že by se nám nemoc začala šířit, a nevěděli bychom odkud,“ potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

V celém Česku vzrostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem o 275. Informuje o tom web ministerstva zdravotnictví. V celém Česku aktuálně zdravotníci evidují 4083 aktivních případů a vyléčit se podařilo zatím 11 371 pacientů, 373 lidí zemřelo. Nejvíc nakažených je v současnosti na Prachaticku a na Jihlavsku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio