Hruboskalsko: záchrana dánského turisty

29. listopad 2012
Neznámí hrdinové

Neznámí hrdinové nás tentokrát zavedou na Hruboskalsko. Začátkem léta v tomto skalním městě bojovali hasiči z Turnova o život zahraničního turisty. Zásah jim komplikoval náročný terén i jazyková bariéra.

Hruboskalsko láká turisty na krásné výhledy, skalní věže i další pískovcové útvary. Při neopatrnosti může jeho složitý terén skýtat nejedno nebezpečí. Oblast je v létě plná turistů a byli to právě turisté, kterým hasiči z Turnova vyjeli na pomoc.

Na začátku celé situace, při které se do ohrožení dostal život dánského turisty, byla nepozornost jednoho z dánských cykloturistů, který spadl do hluboké strže.

Na místě se hasiči přesvědčili, že zásah nebude kvůli členitému trénu jednoduchý. Náhodou ale kolem na kole projížděl lékař, kterému se podařilo poskytnout zraněnému muži první pomoc.

Zranění dánského cyklisty se zdála být vážná a tak museli hasiči zraněného co nejdříve vyprostit a předat ho do péče zdravotníků. Zraněný Dán navíc nekomunikoval ani německy, ani anglicky, a tak hasiči museli doslova vypátrat, co ho vlastně bolí a jaká může mít poranění. Kvůli komplikovanému terénu se k němu nemohli dostat záchranáři, proto měli hasiči za úkol muže zafixovat a stanovit pravděpodobná zranění.

Aby hasiči dostali bezpečně zraněného muže do lékařské péče, museli s nosítky a dalším vybavením urazit dva kilometry náročným terénem. Nakonec trvalo přibližně čtyřicet minut, než se hasičům podařilo zraněného dostat do sanitky. Díky jejich zásahu nakonec všechno dobře dopadlo a dánský turista tak měl doma jistě co vyprávět.

Vaše připomínky a náměty piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio