Hřbitovy až do neděle hlídají strážníci, během Dušiček mají zloději žně

31. říjen 2014

Svátek Všech svatých tradičně přivádí na hřbitovy stovky lidí. Policisté i strážníci proto budou v pohotovosti. Za volant sedají i takzvaní sváteční řidiči a zloději navíc využívají časté nepozornosti návštěvníků hřbitovů - vykrádají vozidla nebo se snaží krást přímo na hřbitově.

Dušičky jsou sice až v neděli 2. listopadu, zejména strážníci ale i policisté budou hlídkovat na hřbitovech a před nimi už ode dneška.

Strážníci se hlavně ve středních a větších městech zaměří na dohled nad zaparkovanými auty u hřbitovů a procházet budou i samotné hřbitovy.

Zloději nejčastěji kradou květiny nebo věnce přímo z hrobů a následně kradené předměty prodávají buď přímo u hřbitova, nebo v sousedním městě.


Památka zesnulých je připomínkou za zemřelé čekatele, lidově dušičky, které zatím poletují v očistci a ještě nejsou připravené dostat se do nebe.
Tento den má své kořeny v oslavách starých Keltů, kteří ve 4. století př. n. l. osídlili území dnešního Česka a prvním listopadem začínal jejich rok.
První Dušičky se slavily v roce 998 ve francouzském benediktinském klášteře v Cluny. Od 11. do 13. století se Dušičky rozšířily do dalších zemí, od 14. století se slaví i v Římě.

Každý rok na Dušičky také přibývá kapesních krádeží a vykradených aut. Na silnicích se žádné mimořádné dopravní kontroly v Ústeckém kraji nechystají, řidiči by ale měli dávat pozor právě na sváteční řidiče.

Lidé by neměli v autech nechávat viditelně doklady, kabelky nebo jiné cenné předměty. Měli by se přesvědčit, jestli vozidlo řádně uzamkli a také, jestli zaparkované vozidlo nepřekáží provozu nebo nestojí na nevhodném místě.

Návštěvníci hřbitovů by měli být ostražití a upozornit strážníky například na podezřelé osoby, které třeba obchází více hrobů, sledují, co se kolem nich děje a chovají se roztěkaně.

Věnce a květiny by lidé neměli kupovat od lidí na ulici, kteří nemají stánek nebo obchod, je totiž pravděpodobné, že nakoupí od zloděje, který před tím předměty ukradl.

autor: jbe
Spustit audio