Hřbitovní kaple v Krásném Březně chátrá. Opozice žádá vedení Ústí o peníze na opravu

17. červen 2017

Kaple na krásnobřezenském hřbitově v Ústí nad Labem před osmi lety přežila svou smrt. Město ji tehdy chtělo zbourat. Místo toho začaly opravy střechy. Ta je dnes ale děravá a kaple dál chátrá. Historik a zastupitel opozičního hnutí PRO! Ústí Martin Krsek na tento stav upozorňuje skoro rok. Ani v dubnu se mu nepodařilo přesvědčit zastupitelstvo, aby uvolnilo dva miliony korun na opravu střechy.

Martin Krsek na chátrající budovu upozornil zastupitelstvo loni v srpnu. Městské služby, které hřbitovy spravují, proto nechaly udělat studii celkové rekonstrukce. Ta by podle odhadu stála zhruba 6,1 milionu korun bez DPH.

„Těmito finančními prostředky naše organizace nedisponuje. Jejich případné uvolnění je v kompetenci orgánů města. Naše organizace o toho neúspěšně žádala v rámci rozpočtu na rok 2017. Žádost zopakujeme v letošním roce na rok 2018,“ řekl ředitel Miroslav Harciník.

Peníze na opravu kaple se do letošního rozpočtu nepodařilo prosadit ani opozici, jak v dubnu připomněl Martin Krsek. Nepodařilo se přesvědčit zastupitele, aby město dalo dva miliony korun na nejnutnější opravy, zejména střechy.

Správce hřbitova má zázemí v buňkách za hřbitovní zdí

Náměstek primátorky Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů tehdy zareagoval: „Je tam oprava zdi, aby se tam nedostávali zloději, je tam oprava brány. To jsou první kroky. Dalšími kroky bude připravovat žádosti na kraj. Jako smysluplné bych viděl zpracování projektové dokumentace, ale pak zase nebudou peníze, a dokumentace propadne a bude to podobné jak s dokumentacemi za 20 milionů za poslední roky.“

Podle ředitele Městských služeb Miroslava Harciníka musí zajištění kaple předcházet rekonstrukci. „Havarijní zajištění objektu, jeho statické zabezpečení, oprava střechy a klempířských prvků, to jsou nutné kroky, které by bylo nutné nejpozději v příštím roce provést, aby se stav objektu dále nezhoršoval.“

Mluvčí města Romana Macová k aktuální situaci uvedla, že tato investice zůstává v zásobníku a město se spolu s městskými službami bude snažit využít vhodnou dotaci. Ústí nad Labem ale nemá projekt ani na havarijní opravy, ani na celkovou rekonstrukci. Radní na ně neuvolnilo peníze. Nepočítají s tím ani při rozdělení přebytku z loňského hospodaření, které budou zastupitelé projednávat ve středu (21. 6.). Martin Krsek chce proto svůj požadavek znovu předložit.

autor: hau
Spustit audio