Hraničář představí divadelní projekt Vlast je španělská vesnice – from Ústí with love

22. prosinec 2017

Letošní Festival Sudety zakončí v ústeckém Hraničáři premiéra česko-německého divadelního projektu „Vlast je španělská vesnice – from Ústí with love“. Režisérka Vanessa Emde doplnila fiktivní příběh fakty z městského archivu a tisku. Projekt reaguje na aktuální využívání slova „vlast“ a vymezování sociálních i politických hranic.

Podle Freda Pištěka z Ústecké kulturní platformy začal vznikat začátkem roku 2015: „Původně byl záměr dost mlhavý – Vanessa přinesla takový fiktivní příběh dvou lidí, kteří se na trase Praha-Berlín setkají v Ústí. Pak ten příběh neustále modulovali a umělecky přetvářeli, až nakonec z toho vzniklo tohle.“

Autoři chtějí do děje vtáhnout i diváky. „Není to klasické divadelní představení, spíš diskurzivní performace. Takže diváky přivítáme, dají si s námi drink, zapojíme je do dění a povedeme s nimi dialog na téma „domov a domovina“. Nebudou jen sledovat, jak jim něco vysvětlujeme – stíráme hranici mezi jevištěm a hledištěm,“ popisuje projekt Vanessa Emde.

Premiéra projektu začíná 22. prosince v 19 hodin. Reprízy budou v Hraničáři v lednu a v únoru. Tvůrci počítají i s uvedením projektu v Německu.

autor: hau
Spustit audio