Hrady a zámky v Ústeckém kraji lákají rok od roku víc turistů. Nejoblíbenější je Házmburk

2. srpen 2018

Památky v Ústeckém kraji si do konce června (30. 6.) prohlédlo skoro 96 tisíc lidí – to je o 14 procent víc než loni. Pozici nejoblíbenější státní památky potvrdil hrad Házmburk na Litoměřicku.

Kastelánka Házmburku Miriam Němcová si myslí, že návštěvníky lákají obnovené části hradu i otevírací doba, která je do 18:30 – a navíc, z Bílé věže je pěkný výhled do okolí.

Podobně jako jinde, i na Házmburku se snaží další návštěvníky přilákat na různé akce – například na „Hradozámeckou noc“, která bude v sobotu 25. srpna. Bude se na ní prý konat sraz bílých paní.

Hradozámecká noc se bude v Ústeckém kraji konat i na zámcích v Benešově nad Ploučnicí, Jezeří, na Krásném Dvoře, v Libochovicích, Ploskovicích, na Stekníku, ve Velkém Březně, v zubrnickém skanzenu, na zámku v Duchcově nebo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Stekník – skokan roku

Druhé místo v návštěvnosti obsadil zámek Ploskovice – tam teď sice kvůli suchu netryská voda v kašnách v umělých grottách, ale kastelánka Jana Zimandlová je láká na jednu novinku – návštěvníci si nově mohu po ukončení restaurátorských prací prohlédnout 10 obnovených stropů v zámeckých místnostech.

Italská zahrada na zámku Stekník

Mluvčí Národního památkového ústavu Tomáš Pospíšil označil za „skokana roku“ zámek Stekník na Žatecku – oproti loňsku tam v porovnání s ostatními památkami v kraji zaznamenali nejvyšší nárůst počtu návštěvníků.

Kastelánka Jana Zajíčková si zvýšený zájem lidí vysvětluje několika důvody: jednak návštěvníci na zámku uvidí restaurátory přímo při práci, takže se zároveň seznámí i s různými technikami nebo technologiemi, které používají.

Dalším důvodem je pivo – tedy chmelnice, které jsou okolo a historii pěstování chmele je věnovaná i jedna z výstav na zámku. Podle kastelánky tam proto jezdí i lidé, kteří chtějí zavzpomínat na chmelové brigády.

Spustit audio