Hrady a zámky otevírají své brány. Na své návštěvníky čekají Trosky, Bezděz i českolipský vodní hrad

4. květen 2021

Některé hrady a zámky v Libereckém kraji mohou od 4. května opět vítat návštěvníky. Umožnilo to postupné rozvolňování vládních nařízení. Lidé tak můžou navštívit památky v Českém ráji i na Českolipsku. Podrobnosti zjistila redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

V úterý 4. května se milovníkům historie otevřely hrady Trosky v Českém ráji a Bezděz na Českolipsku. Od 5. května otevírá i hrad Lipý a Centrum textilního tisku v České Lípě. Na hradech, ani zámcích prozatím nejsou povolené skupinové prohlídky, přesto je možné vystoupat na Trosky i na Bezděz; kapacita i venkovních prostor je ale omezená na pětinu, na jednoho návštěvníka by mělo vyjít minimálně 15 metrů čtverečních místa, lidé musí dodržovat dvoumetrové rozestupy a samozřejmostí jsou i respirátory.

Kasteláni hradů a zámků prozatím neměli čas na přípravu speciálních prohlídek ani akcí, i proto, že dopředu nevěděli, kdy a za jakých podmínek budou moct své památky skutečně otevřít. Trosky nabízejí základní prohlídkový okruh; čtyřicetiminutovou prohlídku obou věží s výkladem o jejich vzniku a historii. Prohlídkový okruh na Bezdězu zahrnuje hradní kapli, královský palác, velkou věž, purkrabský palác a manské paláce na II. nádvoří.

Čtěte také

Zájemci můžou navštívit i zámek Sychrov, respektive zatím jen tamní zámecký park v anglickém stylu. Sychrovský park zaznamenal největší rozkvět v roce 1850, kdy se jeho budování ujal kníže Kamil z Rohanu. Dodnes se v něm dochovalo několik významných dřevin a také staveb. Mezi nejvýznamnější patří oranžerie a vodárenská věž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související