Hrad Lipý stojí v České Lípě od poloviny 13. století. Díky němu město vzniklo

26. březen 2019

Nejstarší památkou v České Lípě je hrad Lipý. Původní gotický vodní hrad pocházel z 13. století, postavili ho na ostrově mezi tehdejšími rameny řeky Ploučnice.

Podle historiků byl hrad založen kolem roku 1268. Kolem hradu byly postupně stavěny další budovy a mezi roky 1305 až 1319 tehdejší hradní pán Jindřich z Lipé založil městečko, které dnes známe jako Českou Lípu.

Původně stálo na ostrově dřevěné sídlo, které bylo postupně přestavováno. V 16. století tam stál kamenný gotický hrad, který majitel přestavěl na renesanční zámek. Sídlo ovšem za celou dobu své existence majitele neustále měnilo a to předznamenalo jeho postupnou zkázu.

V roce 1867 se zámek razantním zásahem proměnil na cukrovar. Cukrová řepa se tam zpracovávala až do 1. světové války. Některé neobývané ruiny zámku sloužily jako divadlo, židovská i obecná škola nebo zvonařská dílna.

Poslední tečka přišla v roce 1957. Tehdejší vedení města totiž rozhodlo, že odstraní jižní paláce. Z někdejšího hradu a zámku tak nezbylo téměř nic. I přesto jsou zbytky vodního hradu Lipý chráněny jako kulturní památka.

Spustit audio

Související