Houby pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak. Navíc se po nich hubne

Košíky plné hub

Češi jsou označováni jako národ houbařů. Něco pravdy na tom asi bude, vždyť na houbách byl alespoň jednou opravdu každý.

V jiných zemích se na nás koukají tak trochu jako na podivíny. Houby si tam kupují zásadně v obchodu, třeba sušené.

My máme moc rádi specifickou vůni a chuť lesních hříbků. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a další speciální složky, které podporují imunitu. Obsahují především vitamíny B2 a B3 a pomáhají například snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Většinu hmoty v houbách tvoří voda, kalorie nemají skoro žádné. Proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Pokud jsou dietně připravené (na houbové řízky v tomto případě zapomeňte), tvoří houby ideální součást redukčního jídelníčku.

Hřiby mají nízký obsah sodíku, proto nezatěžují ledviny a jsou vhodné i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Můžete je tedy baštit bez obav o své srdce.

Navíc obsahují dost draslíku. Tento minerál pomáhá ke snižování krevního tlaku – tedy také prospívá lidskému srdci.

Houby tedy nejsou jen koření nebo pochutina bez jakékoliv hodnoty. Mohou být zdraví prospěšné a hodně záleží na tom, kde a co sbíráme.

Spustit audio

Související