Houby pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak. Navíc se po nich hubne

Češi jsou označováni jako národ houbařů. Něco pravdy na tom asi bude, vždyť na houbách byl alespoň jednou opravdu každý.

V jiných zemích se na nás koukají tak trochu jako na podivíny. Houby si tam kupují zásadně v obchodu, třeba sušené.

My máme moc rádi specifickou vůni a chuť lesních hříbků. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a další speciální složky, které podporují imunitu. Obsahují především vitamíny B2 a B3 a pomáhají například snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Většinu hmoty v houbách tvoří voda, kalorie nemají skoro žádné. Proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Pokud jsou dietně připravené (na houbové řízky v tomto případě zapomeňte), tvoří houby ideální součást redukčního jídelníčku.

Hřiby mají nízký obsah sodíku, proto nezatěžují ledviny a jsou vhodné i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Můžete je tedy baštit bez obav o své srdce.

Navíc obsahují dost draslíku. Tento minerál pomáhá ke snižování krevního tlaku – tedy také prospívá lidskému srdci.

Houby tedy nejsou jen koření nebo pochutina bez jakékoliv hodnoty. Mohou být zdraví prospěšné a hodně záleží na tom, kde a co sbíráme.

Spustit audio

Související