Hospodářským zvířatům, o které se chovatelé dobře starají, sníh a mráz nevadí

5. únor 2016

Teploty hluboko pod bodem mrazu, zasněžené pastviny, a na nich stádo koní nebo skotu. Obrázek, se kterým se v zimním období setkáváme stále častěji. Vadí, nebo nevadí zvířatům mrazivé zimní počasí?

„Koně, pokud jsou v dobré výživové kondici a jsou mladí, zdraví, tak nemají problém s jakýmikoliv mrazy,“ říká Kateřina Rozkovcová, chovatelka koní z Bohdánkova na Liberecku a dodává: „jde o to, že naše koně jsou zvyklí už od malička, narodili se venku a ustojí i opravdu hluboké mrazy. V zimě se jim vytváří hustá srst, že vypadají jako mamuti. Jim prakticky stačí závětrná stáj, mají tam sucho od nohou, seno, vodu, takže určitě nestrádají.“

Stejně jako koně, tak i skot má dobré termoregulační schopnosti, a chlad jim v zásadě nevadí. Celoroční chov skotu ve venkovním prostředí a to i v zimním období bez přístřešku, je možný.

Zima hospodářským zvířatům nevadí

Chovatelé však nesmí zapomínat na základní potřeby zvířat, a to kvalitní krmivo, nezamrzající zdroj vody a závětří. I přesto, že přístřešek není při pastevním chovu nutný, tak jeho zbudování pochopitelně podmínky na pastvinách zlepšuje.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio