Horské penziony v Krušných horách se připravují na rozvolnění protiepidemických opatření

26. leden 2021 13:28

Horské chaty, penziony i lyžařské areály každý den sledují prohlášení vlády i epidemickou situaci. V Krušných horách v Ústeckém kraji panují po mnoha letech ideální sněhové podmínky. Místní jsou proto připraveni zahájit provoz okamžitě. Zastavení zimní sezóny nesvědčí ani obcím, kterým unikají příjmy z turistického ruchu.

„Myslím si, že je to zásadní problém pro obec Klíny, protože ti turisté, kteří sem jezdili, se tady ubytovali a platili poplatek z pobytu. Zásadnější, objemem, jsou daňové příjmy, protože tady v restauracích a sportovním areálu utráceli peníze. Pro obec to bude zásah do celého rozpočtu,“ říká nezávislá starostka Klínů v Krušných horách na Mostecku Zdeňka Němčeková.

Obec s rozpočtem zhruba 4 miliony korun musí počítat s odhadovanou ztrátou kolem 350 tisíc korun.

Lidé už si chtějí rezervovat letní termíny

Na Klínech panují ideální podmínky na běžecké i sjezdové lyžování, připraveny na okamžité zahájení provozu jsou tady téměř všechny penziony, mezi nimi i rodinný penzion Studánka.

„Máme kupu sněhu, každý den to projíždí rolba, na sezónu je tu všechno připraveno,“ říká manažerka penzionu Lenka Lovašová.

Pokud se nepodaří kvůli epidemické situaci zachránit ještě letošní zimní sezónu, vyjde snad ta letní, na kterou se už lidé informují.

Celé dny netrpělivě sledují zprávy i v samotném zimním areálu na Klínech. Také tam se každý den připravují na zahájení provozu.

„Čekáme na každou novou informaci, ale jsme odkázáni na to, co řeknou média, pak také sledujeme to, co vyhlásila vláda. Všechno je připravené, jen čekáme. Je to hrozný pocit, ta bezmoc,“ shrnula jeho jednatelka Kamila Dlouhá.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného za hnutí ANO počítá vláda s rozvolňováním koronavirových omezení až v polovině února.

Ski areál tady na Klínech ale věří, provoz na sjezdovkách byl mohl v omezeném režimu začít fungovat už dřív.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související