Hořící pánev s olejem nikdy nehaste vodou, varují hasiči

1. červen 2016

Kouř, který se valí zpod dveří, a silný zápach. Na klepání nikdo nereaguje. Takovouto situaci profesionální hasiči dobře znají. Příčinou požáru je mnohdy jídlo zapomenuté na vařiči. Profesionální hasiči z Liberce přímo v terénu v rámci akce Aby červený kohout nezakokrhal předvádějí, co se stane, když se do rozpálené pánve chrstne hrnek vody.

„Trvá, než se ohřeje celá ta nádoba, vytvoří se tam plyny a páry,“ popisuje profesionální hasič, Jan Mandl jak to chodí, když zapomeneme pánev s olejem na zapnutém sporáku. „Vidíte sami, že ta nádoba se celá ohřívá, je to kov, který vede teplo a už se rozhořívá,“ pokračuje Jan Mandl.

Největší chyba a nebezpečí? Voda na hořící olej

Když chtějí hospodyňky takovouto kalamitu v kuchyni hasit vodou, nedělají správně. „Dojde k odpaření vody, vznikne pára a z toho je největší procento úrazů – když tam nalijí vodu, nebo to dají pod kohoutek, způsobí si zranění a požár se ještě rozšíří,“ varuje Jan Mandl.

Scénáře kuchyňských požárů jsou obvykle podobné. Člověk si nechá rozehřívat olej na pánvi, mezitím odejde do vedlejší místnosti a při návratu do kuchyně je kuchyňská linka už v plamenech.

Ještě než na pánev s hořícím olejem vylijeme vodu, oheň není tak velký

Použijte práškový hasičák nebo mokrou utěrku

Správně bychom měli hořící olej uhasit pomocí práškového přístroje nebo s pomocí mokré utěrky. „Můžeme použít i mokré tričko, přikrytím celého povrchu pánve zamezíme přístupu vzduchu, a vzniklý požár tak uhasíme,“ popisuje Jan Mandl.

Pokud domácí požár zvládneme uhasit vlastními silami, ze zákona máme navíc povinnost ohlásit událost hasičům. V opačném případě se vystavujeme vysoké pokutě, která se může vyšplhat až na 20 tisíc korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio