Hokejoví Piráti žádají Chomutov o odklad splatnosti 12milionového dluhu

12. červen 2017

Hokejový klub Piráti Chomutov má do konce června splatit městu více než 12milionový dluh. Vedení klubu teď ale žádá zastupitele o odklad. Úspěšná sezóna, ve které chomutovští hokejisté vypadli až v semifinále extraligy, totiž klub ekonomicky vyčerpala. Na splacení dluhu nemá peníze.

„Tím, že se prodlouží sezóna, roste i ekonomická náročnost. Ten velký úspěch se nám pak projevil tím, že jsme v mínusu,“ vysvětluje obchodní ředitel hokejového klubu Piráti Chomutov a zastupitel z hnutí Nový Sever Stanislav Mikšovic, proč klub nemůže splatit dluh ve výši 12,5 milionu korun.

Zastupitelům Chomutova proto klub poslal žádost, ve které chce posunout splacení dluhu o rok.

Náměstek primátora z hnutí Nový Sever David Dinda byl v době, kdy klub půjčku získal, v jeho vedení a byl i chomutovským zastupitelem. Podle něj by město mělo vyjít požadavku klubu vstříc: „Už na začátku, před tím rokem, jsem říkal, že klub nepřišel žádat o půjčku, ale o podporu. To, jak to tehdy dopadlo, bylo asi maximum možného v ten daný okamžik. Dál se s tím bude muset klub, a asi i zastupitelé, dál popasovat.“

Týden před jednáním zastupitelstva neexistuje podle něj žádná dohoda napříč politickými stranami, jestli požadavku na posunutí splatnosti dluhu vyhovět nebo nikoliv.

Piráti Chomutov

Primátora Chomutova z hnutí ANO, Marka Hrabáče se Českému rozhlasu Sever nepodařilo kontaktovat. Náměstek primátora z ČSSD Jan Mareš chápe situaci klubu a je připraven posunutí splatnosti podpořit.

Bývalý primátor města z hnutí Pro Chomutov Daniel Černý také nemá s podporou oddálení splatnosti dluhu žádný problém: „Je to škoda, že nejsou schopni svým závazkům dostát dřív, ale ta situace v hokeji není jednoduchá a já bych neměl problém s tím jim tu půjčku ještě posunout.“

Na otázku, co se stane, když zastupitelé budou trvat na tom, že Piráti Chomutov musí zaplatit více než 12 milionů korun do konce června, odpovídá obchodní ředitel klubu a zastupitel z hnutí Nový Sever, Stanislav Mikšovic: „Určitě se k tomu postavíme čelem a budeme to řešit.“

Jestli si klub vezme například úvěr, záleží na jeho majitelích. Zastupitelé budou o posunutí splatnosti půjčky jednat v pondělí 19. června.

autor: Jan Beneš
Spustit audio