Hodinky neměří jen čas. Jsou i jedním z mála přípustných pánských šperků

1. červenec 2022

Když odejdete z domova bez hodinek, tak si jako hodinkářský nadšenec povzdechnu. Kvalitní hodinky jsou totiž ozdobou každého gentlemana i elegantní dámy.

Pokud posloucháte pravidelně Český rozhlas Sever, víte, že čas hlásíme skoro pořád. Je to jedna ze základních funkcí rádia, bez které se mnoho lidí neobejde – hlavně ráno, když počítají minuty do odjezdu autobusu nebo vlaku.

Ale co potom, když jsme někde bez rádia? „To je v pohodě, čas vidím přece na mobilu,“ odpovídá jistě spousta lidí. Hodinky ale přeci neslouží jen jako ukazatel času. Jsou také znakem vybraného vkusu a statusovým předmětem na ruce, kterým dolaďujeme svůj, jak se dnes říká, outfit.

Hodinky jsou dokonce u pánů, společně s manžetovými knoflíčky, jediným společensky přípustným šperkem. Ženy jsou na tom výrazně lépe. Mají mnohem více možností, jak se zdobit, a proto také hodinky tolik neprožívají.

Hodinky jsou poslední třešničkou na dortu celkového dojmu, který do společnosti vyzařujeme. Bereme je obvykle jako poslední a ladíme je podle opasku a bot. Nejde jen o velikost pouzdra, světlý nebo tmavý číselník, ale také o barvu koženého řemínku nebo kovového tahu.

Kvalitní hodinky nemusejí být drahé. Pokud máte Primky po tátovi, nebo vám v šuplíku nechal děda staré Švýcary, nechte je opravit a noste je s hrdostí. Jsou přece součástí rodinného dědictví.

Tak ať vám čas příjemně ubíhá!

autor: Milan Knotek
Spustit audio