Hlízy konjaku mohla používat pouze japonská královská rodina. Dnes si tuto pochoutku může dát každý

13. leden 2022

Pro hlízy konjaku nemusíme až do Asie, kde je tato rostlina doma. Léčivou potravinu, které se daří hlavně ve zdravém prostředí, si můžete koupit i v Česku.

Konjak, nebo také zmijovec indický či hadí dlaň, je tradiční, už tisíce let známá asijská potravina.

Daří se mu ve vysokých horách, takže roste opravdu v čistém prostředí. Z hlízy se mele mouka a z ní se pak vyrábějí třeba konjakové nudle, rýže a různé jiné tvary.

V konjaku je především cenná vláknina glukomannan – velmi dobře zasytí a proto se dobře hodí, když chcete zhubnout.

Konjak s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny na sebe dobře naváže vodu a nabobtná. Vláknina je pro zdraví velice prospěšná látka.

Rozpustná konjaková vláknina glukoman snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, výborně reguluje pohyb střev, tedy střevní peristaltiku, odvádí z těla odpadní látky a zabraňuje zažívacím potížím. Navíc mají konjakové hlízy nízký obsah sacharidů.

Konjakovou přílohu můžete použít všude tam, kde jste zvyklí na brambory, luštěniny nebo pečivo. Chuť konjakových nudlí je celkem neutrální, takže je můžete zkombinovat vlastně celkem s čímkoliv. U nás seženete jak tyto nudle, tak i mouku k zahušťování.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.slimpasta.cz , www.slimming.cz
Spustit audio

Související