„Hledači pokladů existují v každé době,“ říká liberecký historik Ivan Rous

27. listopad 2015

Koncem léta se objevila zpráva o údajném pohádkovém nálezu nacistického pokladu ukrytého ve vlaku zaparkovaném kdesi v podzemním tunelu u polského Walbrzychu. Tato zpráva vyvolala nebývalou vlnu zájmu nejen v Polsku a přilákala na místo řadu novodobých zlatokopů i ze zahraničí. Odborníci ale zaujímají k možnosti existence „zlatého vlaku“ poměrně skeptický postoj.

Liberecký historik, jeskyňář a odborník na industriální památky Ivan Rous ze Severočeského muzea poukazuje na to, že fantastické zprávy o nálezu legendárního zlatého vlaku se objevují co pět let. „Tak jak jsou staré poklady, tak dlouho je lidé v podzemí hledají,“ komentuje pravděpodobnost fantastického nálezu Ivan Rous.

Možnosti zajímavých nálezů z období konce druhé světové války ale historik rozhodně nevylučuje. Jako příklad může posloužit nedávný nález uměleckých předmětů na půdě jednoho z domů na Ústecku, který byl nedávno objeven na podnět potomka někdejších obyvatel domu.

Lze říct, že i podzemí na severu Čech ukrývá ještě dnes neobyčejně zajímavé předměty. Hodnota takových objevů je ale převážně historická a potěší především odborníky.

„Pro nás je momentálně největší poklad nález pozůstatků válečné výroby, zbytky produkce raketových motorů pro střely V1. Pro naprostou většinu lidí je to ale bezcenný šrot,“ dodává s úsměvem Rous a apeluje na poctivost všech případných nálezců zajímavých historických předmětů.

Jejich opravdové zhodnocení je totiž možné jen tehdy, jsou-li odborně zpracovány. „Pak mohou vydat zajímavé svědectví a vyprávět příběhy, o to jde především,“ myslí si historik.

autor: David Hamr
Spustit audio