Hlavně přežít. Kampaň, ke které se připojil budějovický Prevent, pomáhá lidem bez domova

6. září 2019 10:25

Propojit lidi bez domova s těmi, kteří chtějí pomáhat a neví jak, chce kampaň Hlavně přežít. Připojilo se k ní i českobudějovické kontaktní centrum Prevent.

Hledá dobrovolníky, kteří můžou nabídnout své schopnosti, třeba holičské a kosmetické služby. Pro bezdomovce pořádá sbírky oblečení a teplých ponožek a nabízí jim i program ve volném čase, například kroužek vaření a kosmetické odpoledne.

„Říkáme tomu socioterapeutické čtvrtky. Zhruba jednou za měsíc je vaření, čerpáme z toho, co jsme dostali z Potravinové banky,“ popisuje jeden z programů vedoucí kontaktního centra Martina Brožová.

Čtěte také

Vařit do Preventu chodí pravidelně bezdomovec Eda. „Pro mě je to relaxace a také pomoc. Jsou k nám vstřícní, většinou si všichni tykáme, takže je to příjemný pocit, že někam ještě patřím a že nejsem jenom ten na okraji,“ vysvětluje muž, který o sobě říká, že obývák má na Sokoláku a dvorek na náměstí.

Projekt Hlavně přežít přináší podle Martiny Brožové několik návodů pro veřejnost, jak je možné se postavit k bezdomovcům, pokud jim chceme pomoci. „Lidé s tím totiž někdy mají problém. Celé je to nastavené na to, aby se veřejnost přestala bát lidí bez domova,“ komentuje.

V kampani bude českobudějovické kontaktní centrum Prevent pokračovat i v následujících měsících.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související