Historie Jizerských hor: Lyžovat se děti učily ve školách, aby se dostaly na výuku

3. prosinec 2015

Téměř každý považuje za kolébku českého lyžování Krkonoše, ovšem už v roce 1890 si na smržovské panství, které vlastnili Des Fours, dal nadlesní Šoupa dovézt lyže z Norska. Bylo to jen tři roky po té, co si nechal první ski do Prahy přivézt Josef Rössler-Ořovský.

„Stejně jako v případě krkonošských lyžařů si i nadlesní Alois Šoupa nechal u místních truhlářů zhotovit jakousi repliku,“ říká publicista a nakladatel Pavel D. Vinklát.

Jizerské hory nemají bohužel v historii tak věhlasnou průkopnickou postavu, jakou byl v Krkonoších hrabě Harrach. Průkopníky lyžování v Jizerkách byli tamní lidé, především učitelé.

„Jeden z nich dokonce lyžování zavedl do školní výuky už někde v 90. letech, tedy velmi brzo. Bylo to i proto, aby se děti mohly dostávat do školy za výukou,“ podotýká Vinklát s úsměvem.

Oswald Bartel, průkopník lyžování v Jizerských horách

Obliba ski se v Jizerkách šířila jako lavina

Z jihovýchodní části Jizerských hor se lyže rychle šířily dál. V 90. letech 19. století se lyžovalo už i na Ještědu. Zatím ale jinak, než to známe dnes. Převažovalo klasické severské lyžování, tedy běh a skok. Alpské lyžování se rozšířilo až o mnoho desítek let později.

„V průkopnických časech se lyžovalo spíš na Ještědském hřbetu, zvlášť na Javorníku nebo na Pláních,“ říká Vinklát.

Pláně byly významným střediskem Čechů v tehdy českoněmeckém Liberci. Česká menšina Pláně opanovala a začala tam pořádat závody.

První byl v roce 1909 – šlo o závod v běhu na 100 metrů a na dva kilometry. Závody se velmi dobře rozvíjely a v roce 1912 se tu už jel závod na 50 kilometrů. „Zúčastnil se ho dokonce tehdejší mistr lyžování Bohumil Hanč,“ dodává Vinklát.

Kořenov - skokanský můstek
Spustit audio