Historické vláčky na děčínském zámku zaujmou nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče

15. leden 2016

Kolem 2.500 lidí už se přišlo podívat na výstavu historických vláčků na děčínský zámek. Jsou na ní k vidění nejen exponáty ve vitrínách. Děti si mohou spoustu věcí samy osahat, nebo si ze stavebnice postavit mašinku. Nejstarší vláčky tam mají z roku 1890.

Nadšení z vláčků naplňuje velkou místnost děčínského zámku, kde je instalována výstava historických mašinek. Děti si tady navíc mohou vytvořit svůj vlastní lístek a také si ho štípnout kleštičkami.

„Všechny exponáty pocházejí z Muzea historických hraček a to, co tady vidíte, je velké kolejiště, kde se vlastně prohánějí ty modely historických vláčků - je to 30 metrů čtverečných. Velkou raritou je právě to osvětlení, to jsou skutečně originální dobové lampičky z 30. let 20. Století,“ popisuje ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Z výstavy vláčků jsou nadšeny nejen děti, ale i jejich rodiče

Děti jsou z vláčků nadšené, ale jejich tatínkové a dědečkové jsou snad ještě nadšenější.

Historické vláčky na děčínském zámku

„Vedle máme ještě takovou dílničku, kde si mohou zájemci ze stavebnice Merkur postavit vlastní model vláčku. Děti už to přestává bavit, ale tatínkové a dědečkové by ještě zůstali...“ konstatuje ředitelka zámku.

Výstava historických vláčků, která končí 20. Ledna, ale není to jediné, co můžete na zámku v zimních měsících vidět.

„V podkroví zámku je výstava děčínské hodinárium, což je výstava věžních hodin, máme tam několik krásných historických hodinových strojů, dají se i natáhnout, takže tikají, bimbají, vyluzují nejrůznější zvuky…“ dodává Iveta Krupičková.

autor: dap
Spustit audio