Historické počítače baví děti i pamětníky. Výstava Retrogaming přibližuje počátky výpočetní techniky

6. srpen 2022 18:00

V Rožmitále pod Třemšínem si můžete zahrát počítačové hry z minulého století. Letní výstava Retrogaming v Podbrdském muzeu přibližuje první počítače vyráběné u nás i z dovozu. Návštěvníci si u historických monitorů mohou zahrát legendární hry jako Prince of Persia, Tetris nebo Pac-Man.

Hlavní sál Podbrdského muzea se proměnil na „pařanské“ doupě plné historických počítačů a konzolí. Návštěvníci si mohou vyzkoušet počítačové hry z 80. a 90. let minulého století. Pobaví se u nich jak pamětníci, tak i mladší generace. Na závěsných panelech se lidé dozvědí něco z historie počítačů, o počítačovém pirátství a počítačových hrách.

K vidění jsou první digitální hry do ruky i slavný školní počítač IQ 151, který byl určený pro výuku programování. Vystavený je také videoterminál Tesla CM 7202, na kterém ve filmu Katapult z roku 1983 ing. Jošt vyhodnocoval ženy, které mu odpověděly na inzerát. Návštěvníci si mohou sednout k počítači a podle jednoduchého návodu vyzkoušet některou z legendárních her. Postavit se mohou také před herní automat s hrou Street Fighter II.

Videoterminál Tesla CM 7202 se objevil ve filmu Katapult z roku 1983

Návštěva muzea se může hodně protáhnout. Jenom načítání některých her zabere pěkných pár minut. Mnohým pamětníkům se však už při pouhých zvucích, které se linou ze stařičkých počítačů, vybavují vzpomínky nejen na počítačové hry, které hrávali, ale také na to, co zrovna prožívali ve svém běžném životě.

Devadesátá léta si mohou návštěvníci připomenout i v odpočinkovém koutku, který je zařízený jako obývací pokoj plný dobového čtiva. Pro nejmenší je vyhrazen herní koutek s populárními postavičkami z dobových seriálů. Výstava Retrogaming – počátky výpočetní techniky potrvá v Podbrdském muzeu do 12. září 2022.

Spustit audio