Historická zvonice na hřbitově v Třebenicích má po roce opět věž

4. listopad 2015

Sice fyzicky náročná, ale zajímavá práce. Tak mluví tesaři o opravě historické dřevěné zvonice z třebenického hřbitova na Litoměřicku. Práce na její kompletní opravě trvaly celkem dva roky. Druhý rok se věnovali už jen samotné věži zvonice. Tu dnes (4. 11.) vraceli na své původní místo.

Zdeněk Oravec, tesař, který má celou opravu zvonice na starosti. Na čem ještě pracují?

„Teď vyřezáváme zámek pro usazení hlavních trámů věžičky. Z původní spodní konstrukce zvonice je 98 % nového, protože to bylo v tak poškozené stavu, že se to nedalo vrátit zpět. V samotné věži je víc dochovaných částí. Ta je, dá se říct, víc zachovalá.“

Zvonice i hřbitov jsou kulturní památkou, proto jsou řemeslníci pod přísným dohledem památkářů. Byly původní postupy, které museli při opravě zvonice dodržovat, náročné nebo komplikované?

„Nebylo, je to tradiční tesařský postup, jak to dělali kdysi. Je to hezká, ale těžká práce. Hlavně na záda, když si promítneme ty modřínové trámy a ten základový práh z dubu… Jeden práh má třeba 200 kilogramů, tak je to dost náročný na ruce a záda. Jinak je to voňavý, všechno to voní, ale...“ konstatuje Zdeněk Oravec.

Třebenice - oprava historické zvonice

O zvonici se říká, že je zhruba ze 17. století. Při opravě zvonice chtěli památkáři zjistit tu pravdu. Podařilo se to? A jakým způsobem na tom pracovali?

„Pracovalo se na tom tak, že doktor Podroužek, památkář, si vybral část trámu z původní zvonice a oni to dnešními technologiemi dokážou plus mínus na dva roky. Výsledky ještě nejsou známy, ale ještě dokážou zjistit, v jaké lokalitě to bylo poražené a tady jsou znaky po houžvích, tak je vidět, že to dříví sem bylo plavené. Není z téhle oblasti, není tu těžené. Když dávali dohromady ty klády, tak tohle jsou houžve s klínky, kterými byly ty klády smotané. Byl to většinou mladý smrček, který se dal ohýbat,“ dodává Zdeněk Oravec.

Opravená historická věž už je ve vzduchu. Jeřáb ji už osazuje na stolici zvonice. Není to jednoduchá práce, ale daří se mu velmi dobře. Vypadá to, že se strefí přesně. Po usazení opravené věže budou tesaři pokračovat ještě s opláštěním a položením šindelové střechy.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio