Herečka Michaela Kuklová: Minulost je pro mě minulostí. Neohlížím se a žiju život dál

16. prosinec 2020

Michaela Kuklová se do paměti veřejnosti zapsala jako pohádková princezna. Nyní, jak sama říká, je v divadelní etapě. V pořadu Xaver a host mimo jiné prozradila, jak je na tom s improvizací, zda považuje Jasněnku za svou životní roli a popsala i své pocity ze setkání s rakovinou.

Michaela Kuklová začala po vystudování pražské DAMU hostovat ve věhlasném Činoherním klubu, zažila dokonce slavnou éru Rudolfa Hrušínského, Libuše Šafránkové, Josefa Abrháma a Petra Čepka. „Měla jsem tam zážitek, kdy ani jedna ze dvou hereček, které se v představení střídaly a chodily až na druhou půlku, nedorazily. Oblékli mě tak do kostýmu, strčili mi dvoustránkový scénář pod oči a poslali mě na jeviště,“ vzpomíná herečka.

Na jevišti se Michaela Kuklová nevyhýbá žádnému žánru. „Vždycky jsem inklinovala k tragédiím, ale ty zažívám v životě, tak na jevišti upřednostňuji komedii,“ říká s nadsázkou. Co naopak herečka příliš nevyhledává, je improvizace. „Improvizaci nemám ráda, protože si nepřijdu tak pohotová. Nicméně jsou herci, kteří tě improvizaci naučí, protože oni tak improvizují, že ti nic jiného nezbývá,“ vysvětluje.

Princeznou na věky

Michaela Kuklová má nálepku pohádkové princezny, korunku si na hlavu posadila v pohádkách O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Z pekla štěstí. „Nemůžu si stěžovat, protože mi neustále dorůstají generace, já tak nemusím točit a pořád mě děti poznávají. Jenom se nesmím moc měnit,“ směje se. „Jasněnka byla moje životní role z toho hlediska, že mě uvedla ve známost. Moje osobní role je pak Eliška v muzikálu Tajemství Daniela Landy.“

Během pandemie koronaviru přílišné obavy necítila. „Jsem člověk, který k životu moc nepotřebuje a dělá si úspory. Potlesk na jevišti si vychutnávám, když je, ale když není, nepláču po něm. Život přijímám takový, jaký je,“ říká herečka, která momentálně objíždí menší česká města se zájezdovým divadlem. „Lidé si vždycky budou chtít bavit,“ dodává.

Léčba rakoviny

Na začátku letošního roku herečka oznámila, že jí byla diagnostikována rakovina prsu a podstoupila oboustrannou mastektomii. „U rakoviny nemůžeš říct, že jsi z toho venku, to až tak za deset let. Já mám léčbu na pět let, ale od samého začátku jsem si nastavila hlavu na to, že to odoperují, nebude to tam a budu zdravá,“ říká.

Sama herečka přiznává, že ve svém životě nebilancuje a nedívá se zpět. „Minulost je pro mě minulostí. Neohlížím se a žiju život dál. Kdybych neměla novináře, tak se možná ani neohlédnu,“ směje se herečka.

„Nejhorší moment pro mě byl, když mi po biopsii sestřička zavolala, že se mnou chce doktorka mluvit. Odpověď chceš ale vědět hned, nevědomost je špatná, protože nemůžeš nic řešit. Když už řešíš, je to v pohodě,“ popisuje herečka své první pocity z rakoviny.

Jaký byl nejtěžší okamžik v životě Michaely Kuklové a naopak jaká radostná událost ji čeká? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio