Herec Zdeněk Maryška: Jako číšník jsem v Americe obsluhoval i mafiánského bosse

6. srpen 2020

Zdeněk Maryška je herec a dabér, kterého dobře znají také posluchači Českého rozhlasu. Několik hereckých rolí získal i v Americe, kde po emigraci v osmdesátých letech žil. Živil se tam ale hlavně jako číšník a obsluhoval řadu hostů zvučných jmen, včetně známého mafiánského bosse Johna Gottiho. „Byl to jemný člověk,“ říká o něm Maryška.

Po vystudování brněnské Janáčkovy akademie múzických umění působil Zdeněk Maryška v několika brněnských divadlech. Počátkem osmdesátých let se rozhodl pro emigraci, odešel z republiky a žil do roku 1995 v Americe. Co ho k emigraci přimělo? „Ono toho už bylo na mě tenkrát všeho dost, ve státním divadle i v televizi, ale rozhodnutí mi trvalo hodně dlouho. Asi posledním hřebíčkem bylo to, že nám zakázali hrát divadelní hru Přelet nad kukaččím hnízdem, kde jsem dostal roli McMurphyho. Režíroval to tenkrát Honza Kačer a myslím, že by to byla bomba,“ přibližuje Maryška důvody svého rozhodnutí opustit republiku.

Při odchodu do emigrace byl u nás Zdeněk Maryška už etablovaným hercem, který znal chuť potlesku, v Americe ale neznamenal nic. Musel svůj život začít budovat znovu, úplně od začátku. Pracoval mnoho let jako číšník nebo majordomus, ale nakonec získal i herecké role. Xavera zajímalo, jak to pro něj bylo těžké: „V tomto směru to tak strašné nebylo, říkal jsem si, že musím začít od píky. A nakonec jsem dostal i angažmá v Chicagu. Toho jsem si moc vážil, protože v Americe je každý malý úspěch vlastně obrovský úspěch. Na tu roli stálo tenkrát ve frontě sedm set lidí a nakonec jsem ji dostal já,“ říká Maryška, který má v Americe stále svého divadelního agenta.

Obsluhoval Franka Sinatru i hlavu mafiánské rodiny

Zdeněk Maryška pochází z Mariánských Lázní a už od dětství měl ke gastronomii blízko. Neměl proto problémy pracovat jako číšník a podle svých slov byl velmi dobrý. V New Yorku se tímto povoláním živil jedenáct let a příležitostně si odskakoval k herectví. V restauraci luxusního hotelu Waldorf Astoria, kde pracoval, obsluhoval řadu známých osob. Patřili mezi ně například Madeleine Albrightová, s kterou mluvil převážně česky, nebo Frank Sinatra: „Sinatra byl velmi šaramantní pán. Měl s sebou vždy své bodyguardy, ale ty posílal pravidelně pryč. Mě měl moc rád a dával mi velká dýška,“ vzpomíná Maryška.

K hostům, o které se v hotelové restauraci Zdeněk Maryška pravidelně staral, patřil i John Joseph Gotti, boss jedné z nejznámějších newyorských mafiánských rodin jménem Gambino: „John Gotti byl velice jemný člověk. Vždycky platil hotově, vždycky mi dal dýško sto dolarů a vždy si vybral stůl číslo čtyřicet dva. Ten stál u obrovského okna na Lexington Avenue a já jsem si kolikrát říkal, že kdyby ho někdo chtěl zastřelit, tak by to bylo velmi jednoduché,“ popisuje Maryška legendárního mafiána, který byl nakonec odsouzen a ve vězení zemřel.

Po návratu do Česka v roce 1995 se Zdeněk Maryška vrátil naplno ke své profesi. Má za sebou řadu divadelních rolí, hraje například v Divadle na Fidlovačce, vystupuje v pražské Viole a novou roli bude hrát také v Divadle Bez Zábradlí u Karla Heřmánka. Poslední premiéra, kde mohli diváci herce spatřit, se uskutečnila 7. března v Divadle na Fidlovačce. Zdeněk Maryška zde hraje v inscenaci Testosteron. Proč by tuhle komedii měly milovat hlavně ženy, to uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio