Hasičům v Českém Švýcarsku zbývá dohasit desetinu původní plochy. Našli ohniska u Pravčické brány

9. srpen 2022 11:13

Hasičům v Českém Švýcarsku zbývá dohasit desetina původní plochy požáru. Českému rozhlasu to řekl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. Podle něj byla noc v národním parku klidná a jednotky momentálně likvidují ohniska u Pravčické brány a Bouřňáku, které objevil dron. Požár v místě vypukl před 17 dny.

Ohniska objevená drony v okolí Bouřňáku a Pravčické brány se vyskytují blízko sebe a nevznikají nečekaně v jiných oblastech, což je podle mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martiny Götzové dobrá zpráva.

„Pohybujeme se na ploše zhruba 100 hektarů. Zasahuje přibližně 850 hasičů,“ popsal mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. Počet hasičů se tak mírně snížil, původně jich bylo 1000.

Stále jsou přítomné odřady z celé republiky, ale utlumuje se činnost dobrovolných hasičů z Ústeckého kraje. Jednotky budou asistovat správě parku při hlídání sektorů.

„Předpokládáme ještě střídání odřadů, postupně ale budou do pátku síly a prostředky redukovány. Pak by mělo být místo pod kontrolou jednotek z Ústeckého kraje,“ doplnil Marvan.

Požářiště rozdělili hasiči na čtyři sektory, jeden v blízkosti Janova v pondělí předali správě národního parku. Uhašené území bude postupně dál správa přebírat. Hasiči by mohli podle generálního ředitele Vladimíra Vlčka do pátku oheň zlikvidovat.

 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio