Hasiči z Řehlovic potřebují novou požární zbrojnici. Postavit by ji mohli díky dotacím

22. březen 2016

Dobrovolní hasiči v Ústeckém kraji si mezi sebe letos rozdělí 25 milionů korun. Jde o dotace, které poskytuje Ústecký kraj a Ministerstvo vnitra na obnovu techniky a úpravy zbrojnic. Díky těmto penězům se možná dočkají po zhruba deseti letech nové hasičárny také dobrovolní hasiči z Řehlovic na Ústecku. Pokud půjde vše podle plánu, mohli by mít novou zbrojnici už příští rok.

Budova řehlovických hasičů je opravdu stará – patřila už prvnímu hasičskému spolku, který byl v Řehlovicích založen před 135 lety. Současnému provozu už proto nevyhovuje. Situace došla tak daleko, že chtěli dobrovolní hasiči na konci loňského roku rezignovat. Nakonec se ale se zastupiteli dohodli.

„O tu novou hasičárnu bojujeme už 10 let. Všechno děláme na koleně, tak už prostě některým klukům bouchly saze… Zastupitelstvo nám naslibovalo, že má být letos být nakreslený nový projekt, ale je to všechno o penězích,“ doplňuje Miloš Vaněk.

Zbrojnice hasičů v Řehlovicích

Podle nezávislého starosty Řehlovic Josefa Macháčka už obec zadala vypracování studie na novou hasičárnu.

„Dalo by se říct, že je tady taková vypjatá atmosféra, protože si myslí, že obec nečiní žádné kroky ve výstavbě té zbrojnice, nicméně teď na zastupitelstvu jsme si vysvětlili, co nás vedlo k tomu pozdržení. Teď už se provádí studie, takže je to v běhu.“

Nová budova by měla sloužit také obci a zároveň také sportovcům. Měla by totiž vzniknout vedle současného hřiště.

„Pokud bude zájem ze strany sportujících občanů, mohli by tento objekt také využít,“ doplňuje starosta Řehlovic Josef Macháček, který nechce o hasiče přijít.

Obec chce z dotací získat alespoň polovinu z potřebných zhruba 9 milionů korun. Nutnost nové hasičárny dokládá i dálnice D8. Blízko Řehlovic bude velká mimoúrovňová křižovatka. Hasiči z obce to budou mít k místu nejblíže.

autor: bach
Spustit audio