Hasiči dál zápasí s ohněm v Českém Švýcarsku. Na pomoc jim přiletěl i vrtulník z Polska

27. červenec 2022 09:02

Stovky hasičů celé úterý pomáhaly v národním parku České Švýcarsko s likvidací rozsáhlých požárů. Podle hasičů už oheň postihl zhruba 1000 hektarů lesa a během večera se museli evakuovat desítky lidí z Vysoké Lípy. S obavami sledovali požár i v Hřensku, které je také částečně evakuované.

„Teď jsme se přišli podívat na situaci, jak to tady vypadá, jestli se to rozšířilo až k nám do stánku, nebo jestli máme dovézt zboží zpátky. Je to všelijaké,“ líčil svoje pocity Oliver, který pomáhal známým s odvozem zboží ze stánku v částečně evakuovaném Hřensku na Děčínsku. S obavami přitom sledoval požár lesa na svazích poblíž Labe.

Během celého úterý pracovalo v Hřensku a celém národním parku na likvidaci požáru víc než 400 hasičů. Lidé jim navíc začali do hřenské zbrojnice vozit zásoby jídla a pití, podobně jako Brian Grešík z Děčína.

„Část toho jsem sám nakoupil a pak se stavil v Děčíně – na pobočce správy Českosaského Švýcarska. Tam dělají sbírku, tak jsem tam naložil zbytek věcí a teď to vedu sem. Je super vidět, že i když jsou v poslední době lidé kvůli těm věcem, co se ve světě dějí, dost rozhádaní, tak když se stane něco takového, tak ž e se všichni spojí, zaberou a snaží se pomoci,“ shrnul Grešík.

Hlavní část boje s ohněm spočívá na vrtulnících, které i po celé úterý nabíraly do vaků vodu z Labe. Jak doplnil Milan Rudolf z krajského sboru hasičů, s jedním z vrtulníků jim pomáhal hasit dobrovolník.

„Piloti se naprosto fantasticky střídají, vůbec se o ně nestaráme – nemusíme zajišťovat střídání posádek, servis ani tankování. To všechno řeší armáda a policie,“ vysvětlil Milan Rudolf.

Během úterý přiletěl ke strojům české armády a policie na pomoc i stroj Black Hawk z Polska.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související