Hadilov písař - vzácný přírůstek v ZOO Dvůr Králové

19. září 2008

V České republice se poprvé vylíhlo mládě hadilova písaře, zároveň jde v letošním roce o teprve třetí vylíhnuté mládě ze všech evropských zoo.

Hadilov písař (Sagittarius serpentarius) je africký druh dravého ptáka. Rodové jméno je odvozeno z druhu potravy, kterou často loví, a tou jsou hadi. Druhový název souvisí s prodlouženými pery v týle sahajícími až na krk a připomínajícími brka, která kdysi nosili písaři zastrčená za uchem. Dosahuje výšky až 150 cm při hmotnosti 2,5 - 4,5 kg, samec i samice jsou stejně zbarveni. Vyskytuje se téměř v celé Africe na jih od Sahary, kde obývá všechny travnaté pláně a savany v různých nadmořských výškách. Vedle hadů se živí dalšími drobnými obratlovci a často také hmyzem, např. sarančaty. Velké hnízdo staví na solitérních stromech, většinou na akáciích. Snáší obvykle 1-3 bílá vejce, na nichž sedí 42-46 dní.

Pár hadilovů jsme získali koncem roku 2002, po karanténě byli umístěni do výběhu společně s menšími druhy antilop a později do vlastního zimoviště, které sousedí s výběhem žiraf. Hnízdní aktivitu začali projevovat již v roce 2005, kdy se pokoušeli o páření a začali se stavbou hnízda volně ve výběhu. Intenzivněji začali až po přemístění do vlastního pavilonu, kde koncem léta letošního roku snesla samice první vejce. Vzhledem k tomu, že ptáci měli postavený zatím jen neumělý základ hnízda, byla vejce odebrána do líhně. První mládě v ZOO Dvůr Králové a zároveň i v ČR se vylíhlo 12.9. a je krmeno uměle. Po vylíhnutí vážilo téměř 85g. Zatím je umístěno v inkubátoru a pokud odchov bude probíhat bez problémů, návštěvníci se s mladým hadilovem setkají přibližně za 3 týdny v nové odchovně pavilonu ptáků.

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu