Guarana je obestřena mnoha mýty. Indiáni věřili, že síla a energie z ní jsou darem božského dítěte

23. únor 2019

Vysoký obsah kofeinu v semenech dělá z guarany vyhledávaný potravinový doplněk, který podporuje koncentraci, zlepšuje náladu a dodává energii. Té totiž není v dnešní hektické době nikdy dost.

Paulinie nápojná je popínavý keř, který doroste klidně i do 10 metrů. Jejím domovem jsou amazonské pralesy. Semena paulinie nápojné známe pod názvem guarana podle indiánského kmene Guarané, jehož členové mletá semena rostliny smíchali s horkou vodou nebo mlékem – jeden takový šálek je prý nasytil na celý den.

To, co z guarany dělá božskou rostlinu, jsou její stimulační účinky. Jednou z jejích hlavních složek je kofein, často označovaný jako guaranin, který je v semenech obsažen ve vysokých koncentracích.

Rozdíl mezi kofeinem obsaženým v kávě a v guaraně je v chemické vazbě a ve způsobu uvolňování do organismu. Pomalé uvolňování kofeinu z guarany je tím, co povzbudí a dodá energii na mnohem delší dobu, než je tomu u kofeinu v kávě.

Guaranu užívejte tedy v době, kdy se potřebujete víc soustředit, nebo se víc fyzicky namáháte. Tabletky seženete snadno v lékárnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Jsou lisovány z celých semen guarany, a tím si zachovávají všechny vitamíny i minerály guaraně vlastní.

Spustit audio

Související