Granátová jablka byla ve starověku považována za zázračná. Vyzkoušejte jejich sílu i vy

26. listopad 2020

Granátová jablka, v Bibli popisovaná jako plody plodnosti a dlouhověkosti, jsou doma ve Středomoří. Seženete je ale i v našich obchodech.

Kulatá granátová jablka ukrývají šťavnatá zrnka v pouzdrech. Zrnka jsou šťavnatá a lahodná, taková sladkokyselá. Semínka vzhledem připomínají české granáty. V jednom jablku jich mohou být desítky. Vyloupaná je můžete zobat jen tak nebo je přidat do kaší nebo do salátů, na ozdobu dezertů. Hodí se k rybám a drůbeži.

Výborná je granátová šťáva. Možná se vám vybaví grenadina – to je sirup právě z granátových jablek, má hořkosladkou chuť a krásně červenou barvu – přidává se do různých koktejlů.

Granátová jablka jsou velmi zdravá. Mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C, sodíku a draslíku. Umí snížit krevní tlak, zlepšuje krvetvorbu a posiluje imunitu. Působí protizánětlivě. Jsou dobrou prevencí proti demenci.

Protože obsahují z 80 % vodu, dobře hydratují organismus. Působí tzaké blahodárně na trávicí soustavu a správnou funkci ledvin. Až si ale budete vybírat granátové jablko, dejte si pozor, ať není na povrchu otlačené.

Spustit audio

Související