Goji užívají lidé v Číně už v roce 100 našeho letopočtu. Říkají jí „perla věčného mládí“

Goji, neboli kustovnice čínská
Goji, neboli kustovnice čínská

Goji patří mezi tzv. „superpotraviny“. Roste v himalájském podhůří, kde ji považují za symbol zdraví, pohody, síly, vytrvalosti i krásy.

Goji, tedy kustovnice čínská, obsahuje aminokyseliny, vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, a třeba i beta-karoten.

Posiluje imunitu a harmonizuje játra a ledviny. Zlepšuje krvetvorbu i zrak. Snižuje krevní tlak, a naopak zlepšuje paměť, dodává energii a posiluje imunitu. Zvlhčuje plíce, tím pomáhá při astmatu a alergii. Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu.

Smoothie, goji, vločky

Podporuje také sexuální funkce. Ne nadarmo ji Číňani celá staletí užívají jako omlazující plodinu.

Podobá se šípku, je ale sladší a bez kyselého dozvuku. Sušené goji můžete zobat samotné, přidávat je jogurtů nebo koktejlů, připravit si z nich čaj podobně jako děláte šípkový. Po vylouhování je snězte.

Tip na kvalitní snídani plnou vitamínů z goji

Připravte si 300 gramů obilné kaše, 4 lžíce kustovnice, 2 lžíce rozinek a 6 vlašských ořechů.

Rozinky spařte, kustovnici propláchněte. Ořechy nasekejte, dejte do mísy a přisypte obilnou kaši. Zalijeme vařící vodou, tak aby bylo všechno ponořené, promíchejte a nechte odstát 15 minut.

Ještě můžete přidat med, další sušené nebo kompotované ovoce. 

Spustit audio

Související