Glosa M. K.: za rozpačitý polistopadový vývoj mohou muži!

23. listopad 2017

„Kmotr, tunelář, trafikant, vybržďovač, přeběhlík, sluníčkář, koblihář, rychlostudent, havloid, ekoterorista.“ Co mají všechna tato slova společného?

Všechna tahle nová slova s kriminálním nebo ironickým podtextem, která jsme před pár lety ještě neznali a nepoužívali, a která se rychle zabydlela v centru naší slovní zásoby, jdou jenom za chlapama.

Nebo už jste slyšeli „kmotrová“, „tunelářka“ nebo „přeběhlice“? Já tedy ne. A pak že jsou ženské diskriminovány… Jak je vidět, univerzálním viníkem je v naší společnosti pořád muž.

Když jsem přemýšlel o moderních hanlivých slovech určených ženám, které se v češtině za posledních 20 let zabydlely, napadla mě jenom „zlatokopka“ – a i u ní je trochu sporné, jestli se opravdu jedná o neologismus, tedy o slovo v počátečním stadiu existence.

Suma sumárum, nová negativní slovíčka se krásnějšímu pohlaví vyhýbají. Tím je jasně prokázáno, že za rozpačitý polistopadový vývoj české společnosti můžeme hlavně my, muži. Slovní novotvary jsou totiž logicky odrazem našich činů.

Končím glosu, abych se mohl začít červenat. Hezký den, přátelé.

autor: mkt
Spustit audio