Giacomo Casanova – milovník života, dobrodruh i spisovatel

10. březen 2023

Někdy pracoval, jindy ho vydržovaly milenky. Prožil 10 životů a nikdo nezjistí, který z nich byl vymyšlený a který pravdivý. Giacomo Casanova, jehož jméno je neodmyslitelně spojené se zámkem v Duchcově, je označován za spisovatele, básníka, špiona, zednáře, diplomata, hráče na housle, esoterika, intrikána, zhýralce a bankéře. A co je nejdůležitější, už mnoho staletí má pověst krále všech svůdníků.

Casanova se narodil v Benátkách roku 1725 do herecké rodiny. Vychovávala ho babička. Stal se doktorem práv a mluvil několika jazyky.

Po uvěznění v benátském vězení za zhýralost spáchanou na vdaných ženách, zneuctění církve a oklamání urozených pánů se mu podařilo utéct. Potom procestoval celou Evropu.

Pohyboval se na královských dvorech, žil u šlechtičen nebo se protloukal, jak se dalo. Mnoho významných lidí nad ním drželo ochrannou ruku a další se naopak postarali, aby musel z řady měst, států i životních rolí odejít.

Byl všude a nikde, dělal všechno a nic. Svoji dobrodružnou pouť popsal v knize Dějiny mého života. Ta je považována za jedno z nejdůležitějších literárních děl vykreslujících Evropu 18. století. Casanova tam mimo jiné zmiňuje bezpočet svých milostných avantýr. Podle badatelů si jich ale hodně vymyslel.

Posledních 13 let života strávil jako mrzutý knihovník na zámku v Duchcově, kde také v roce 1798 zemřel.

Odešel nepochopen, jako přežitek své doby, ve které se setkal s Kateřinou Velikou, Mozartem, Rousseauem, Voltairem, Fridrichem II. Velikým nebo Madame de Pompadour.

autor: Milan Knotek
Spustit audio