Gentleman silnic David Hošek pomohl čtyřem lidem u dopravní nehody. Jen díky němu přežili

26. květen 2017

David Hošek ze Starých Křečan na Děčínsku získal titul Gentleman silnic za pomoc u dopravní nehody v Mikulášovicích na Děčínsku. Podle policistů jen díky jeho zásahu vážnou nehodu přežili všichni čtyři lidé.

Byla to běžná cesta z práce. 37letý údržbář jel dodávkou cestou domů, do Starých Křečan. „Zastavila mě za zatáčkou nějaká paní. Tou dobou tam byla jen ona, řidič, co to viděl, a já. Chytil jsem lékárničku a běžel jsem k tomu autu,“ vzpomíná David Hošek.

„Nepřál bych to nikomu vidět. Auto bylo na střeše a v něm, na zadních sedačkách, byl jeden člověk napůl z auta ven,“ shrnuje David Hošek první momenty, kdy doběhl na místo nehody.

Přímo pod převráceným autem byla uvízlá mladá dívka, v protisměru byl v příkopu starší muž a asi 50 metrů dál od samotné nehody ležel další mladík.

David Hošek začal ošetřovat muže, visícího z auta: „Snažil jsem se zjistit, zda nekrvácí, jestli dýchá a hlavně jsem se ho snažil vyprostit z auta. Pak jsem běhal kolem ostatních a kontroloval, zda nekrvácí, aby nevykrváceli na místě.“

K nehodě pak přicházeli další lidé, kteří u místa nehody zastavili. „Asi v šesti lidem jsme se snažili zvednout to auto a vytáhnout zpod toho auta tu dívky. Než dojeli hasiči a policisté, bylo to asi nejdelších 10 minut v mém životě,“ shrnuje David Hošek.

Na titul Gentleman silnic ho navrhli policisté, podle kterých by bez jeho zásahu byly následky tragické. „To, jak se pan Hošek na místě dopravní nehody zachoval, není zcela běžné. Ne každý je schopen takto pomoci. Na místě byli čtyři zranění, z toho někteří velmi těžce…“ konstatuje vedoucí územního obvodu PČR Děčín Alice Zemanová

Kdo nehodu zavinil, to zatím policie vyšetřuje. David Hošek se stal 125 Gentlemanem silnic od roku 2004.

autor: dap
Spustit audio