Gastroenteroložka Viera Křížová: O výsledku vyšetření jsme povinni pacienta plně informovat

23. únor 2021

MUDr. Viera Křížová je gastroenteroložka a primářka interního oddělení Nemocnice na Homolce. Pacientům radí, aby ani za současné situace neodkládali doporučenou léčbu.

Podobně jako v jiných nemocnicích také na pracovišti lékařky Viery Křížové je situace ovlivněna současnou probíhající pandemií. Nemocnice funguje podle nastavených pravidel, je dostatek ochranných prostředků, ale i zde se potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu. Dlouho trvající náročná doba se na lékařích a sestrách podepisuje hlavně únavou. „Index nálady klesá, je totiž úměrný stupni únavy. Potýkáme se s nedostatkem zdravotnického personálu, kolegové jsou unavení a jejich nálada se zhoršuje. Naše práce je hodně těžká, ale i přesto je krásná,“ říká lékařka.

Odkládání lékařských zákroků

Stále častěji se Viera Křížová nyní setkává s tím, že pacienti mají strach absolvovat doporučená vyšetření a zákroky. Radí jim proto, aby je neodkládali, pokud je to samozřejmě možné. „V současné době se setkávám s tím, že mi pacient řekne: ¨Já bych raději ještě počkal, když je ten covid.‘ Já pacientovi navrhuji způsob léčby, ale nutit ho do ní nemohu. To, jak se bude pacient léčit, už záleží výhradně na něm.“

Kolonoskopie se lidé už tolik nebojí

Na druhou stranu Vieru Křížovou těší, že vyšetření, kterými se zabývá nejvíce, jako jsou například obávaná kolonoskopie nebo gastroskopie, se lidé už tolik nebojí. Vysvětluje to velkým pokrokem v této oblasti: „Proti dřívější době je v tom znát velký posun, existuje daleko lepší premedikace, personál je v provádění vyšetření zručnější a endoskopické přístroje jsou dokonalejší. Vyšetření určitě nejsou tak dramatická, jako když se s nimi začínalo,“ vysvětluje zkušená lékařka.

Sama od doby, kdy je primářkou, už tato vyšetření neprovádí každý den, ale i přesto udělá ročně kolem 800 gastroskopií a 400 až 500 endoskopií. Výsledky vyšetření mohou někdy potvrdit přítomnost závažného onemocnění. Dříve se pacientům tyto informace často zamlčovaly, to už dnes ale neplatí. „Jsme povinni pacienty plně informovat a nezamlčovat jim žádné údaje. Někdy je to ale těžké, protože to špatně snášejí,“ přiznává Viera Křížová.

Brýle v žaludku

Ve své praxi zažila Viera Křížová různé raritní případy. Vzpomíná na jeden z nich, kdy byla na vyšetření přivezena pacientka z psychiatrického oddělení. Ta se původně přiznala jenom k tomu, že spolkla špendlík. „Při vyšetření jsme v jejím žaludku sice špendlík našli, ale až později. Jako první jsme objevili obroučku od brýlí, která jí prošla až do žaludku. Podařilo se nám ji vyndat pomocí speciálního ochranného zvonu na endoskopu. Kdyby se to nepovedlo, musela by žena na operaci,“ vzpomíná lékařka na kuriózní nález.

A pokud vás zajímá, zda se ještě lékaři snaží, aby drobné, omylem spolykané předměty vyšly z těla přirozenou cestou i za pomoci snězení kysaného zelí, poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio