Galerie v Teplicích seznamuje s dobrovolnictvím. Penězi z prodeje darovaných uměleckých předmětů zároveň pomáhá

19. červen 2021

Sváteční porcelánový servis, váza po babičce nebo olejomalba krajinky - i to je k mání v teplické Dobrogalerii. Dobrovolnické centrum SPOLU proti samotě ji provozuje jako charitativní bazar uměleckých předmětů.

Výtěžek z prodeje darovaných věcí pomůže dobrovolnické činnosti.

„Když se podívám dozadu obrazu, je tom dokonce autorský list Václava Šebesty z Duchcovské ulice, rok 1987. Je to krásná zarámovaná krajinka,“ prohlíží Robert Zauer obraz, který dárci přinesli do Dobrogalerie.

Právě Robert Zauer ji založil. V teplickém obchodním centru otevřela v prosinci, po čtrnácti dnech přišla vládní stopka, takže teprve teď ji lidi začínají objevovat.

„Byla jsem tady krátce před Vánoci a teď jsme tady podruhé. Je to vyloženě relaxační kout, kam si mohou lidi přijít posedět a takzvaně si dobrovolnictví osahat,“ říká Mirka Marešová, která patří do dobrovolnického týmu. Konkrétně do služby SPOLU telefonujeme, kdy je na telefonu k dispozici potřebným lidem.

„Navíc si myslím, že sem mohou lidé přinést věci třeba z pozůstalosti, které by jinak vyhodili. Třeba můj třiadevadesátiletý dědeček se bojí, že věci, které celý život schraňoval, přijdou vniveč.“

I pro tyto případy tu je Dobrogalerie a v ní Gabriela Šimková. „Lidi reagují optimisticky, když to tu vidí, přicházejí se pokochat. Zaujmou je staré věci, které se zase začínají vracet do módy. Jedna paní tady například vzpomínala, že stejný nábytek měla její babička, a úplně ji to dojalo,“ ukazuje.

Někteří návštěvníci se vracejí pravidelně, další se zase rozhodnou vstoupit do dobrovolnického spolku, o kterém se právě tady dozvědí. A v Dobrogalerii se taky dobrovolníci setkávají a plánují další aktivity, třeba vernisáže obrazů a fotografií.

Spustit audio

Související