Gabriela Soukalová, mistryně světa v biatlonu z Jablonce nad Nisou a žena mnoha talentů

12. leden 2023

Těsně před sametovou revolucí, 1. listopadu 1989 se v Jablonci nad Nisou narodila jedna z našich nejúspěšnějších sportovkyň – biatlonistka Gabriela Soukalová.

Na stupních vítězů jsme ji vídali jakou Koukalovou, ale po rozvodu s badmintonistou Petrem Koukalem se vrátila zpět k rodnému příjmení.

S biatlonem začala až v deváté třídě. Budoucí úspěchy ale měla v genech. Její maminka si na olympiádě v Sarajevu dojela na běžkách pro stříbro ve štafetě a otec lyžování trénoval.

Na mistrovstvích světa získala Gabriela Soukalová dvě zlaté medaile: tu nejcennější v roce 2017 ve sprintu. Ze světových šampionátů si ale ještě odvezla čtyři další.

Na olympijských hrách v Soči byla druhá v závodě s hromadným startem i ve smíšené štafetěa v sezóně 2015-16 se stala celkovou vítězkou světového poháru.

Kvůli zdravotním problémům ukončila v roce 2017 závodní kariéru.

V novém světě se ale neztratila – je totiž ženou více mnoha talentů. Na Primě moderovala pořad ShowTime, pro severočeskou značku Lasvit a Český olympijský výbor navrhla skleněné trofeje pro medailisty z Letních olympijských her v Riu a pro firmu Národní pokladnice kolekci medailí a mincí se secesní tematikou. V roce 2020 dokonce představila vlastní kolekci šperků.

V září roku 2021 se Gabriele Soukalové narodila holčička. Tatínkem je její přítel Miloš Kadeřábek.

autor: Milan Knotek
Spustit audio