Free wifi pro obyvatele i turisty nabízejí v centru města Louny

26. červenec 2017

Free wifi. To je heslo, které majitelé chytrých mobilních telefonů často vyhledávají na různých místech. Nově je bezplatné připojení k internetu k dispozici i na Mírovém náměstí v Lounech. Proč se město rozhodlo službu zavést a jaký je o toto službu zájem?

Volně využitelnou wifi si přáli hlavně mladí obyvatelé města. Zaměstnanci úřadu proto zjistili podmínky zavedení a radnice nechala wifi službu na Mírovém náměstí zprovoznit. Stálo to zhruba 13 tisíc korun, tisíc korun měsíčně bude město platit za provoz.

Lidé wifi využívají necelý měsíc a už teď úřad hodnotí fungování velmi dobře. Lidé se připojují velmi často. Určitě přitom nejde jen o mladé, využívají ji také turisté, kteří dosud mohli využít wifi jen v Informačním centru.

Radnice musela wifi zabezpečit tak, aby nikdo nemohl službu zneužívat. „Na jedno připojení může uživatel yčerpat až 500 MB dat po dobu připojení 1 hodiny. Po hodině bude ze sítě automaticky odpojen a další připojení může provést nejdřív za 2 hodiny,“ vysvětluje pravidla používání wifi správce webu města Kamila Jarolímková.

Podobnou službu nabízí i pár dalších měst v Ústeckém kraji. Lidé se zdarma připojí například na Prvním náměstí v Mostě nebo na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Tam je bezplatné připojení i v Jiráskových sadech, kde služba také vznikla na podnět mladých obyvatel, a také u takzvané chytré solární lavičky v parku Václava Havla.

V ostatních městech tato služba na veřejných prostranstvích není, obvykle je dostupná právě v Informačních centrech nebo třeba knihovnách nebo v budovách úřadu. Nicméně například Děčín plánuje, že v místech, která bude v budoucnu opravovat, už tuto službu zavede. Jako první by mohlo přijít na řadu Husovo náměstí.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio