Fotografie Rudolfa Jenatschkeho ze života na Ústecku z let 1914 až 1945 si teď můžete prohlédnout v ústeckém muzeu

8. červen 2020

Nová výstava v Muzeu města Ústí nad Labem ukazuje fotografie z let 1914 až 1945. Jejich autorem je neštěmický kněz Rudolf Jenatschke. Zachytil běžný život na Ústecku i některé výjimečné události. Snímky jsou tak cenné i pro historiky.

Na výstavě nejsou jen fotografie – sám kurátor a také fotograf Jiří Preclík nemá takový typ výstav rád.

„Napadlo mě právě u fotografie té lampářky, že kolega Martin Krsek přinesl spodek té plynové lampy. Tak jsem si řekl, že tu fotku vystavím i s tou lampou. Takové předměty pak začaly přibývat, tak nás ve spolupráci s Tomášem Petermanem napadlo, že z toho uděláme takové triády – malá diorámata, kde je dobový foťák, dobový předmět a originální fotografie,“ přibližuje svůj koncept výstavy Preclík.

Rekvizice psů v dnešní Brněnské ulici v Ústí nad Labem v roce 1916

Na fotografiích je vidět nejen každodenní život na Ústecku. Jsou na nich zachyceny i výjimečné události, jako například rabování nebo příjezd pancéřovaného vlaku.

„Ty fotografie jsou pro nás hodně důležité, protože na nich jsou vidět věci, které nikde jinde vidět nejsou, a o kterých bychom se bez nich mohli maximálně dočíst z denního tisku. Jsou tam i věci, které by si jen tak někdo netroufnul vyfotit, “ přibližuje Preclík.

Rudolf Jenatschke byl známý díky svým fotografiím i přednáškám. Jiří Preclík doplnil ještě další zajímavost: „Ručně si koloroval černobílé fotografie, těmi nejužšími štětečky si je dobarvoval, a jeho současníci tvrdili, že to vypadá stejně kvalitně jako barevná fotografie.“

Vášnivý fotograf a kněz německé národnosti odešel spolu se svými farníky při odsunu po druhé světové válce do Německa, kde v roce 1947 zemřel. Výstava jeho díla potrvá do března příštího roku.

Spustit audio

Související