Fotbalisté Liberce jsou po čtyřech letech mistry ligy

5. prosinec 2011

Fotbalisté Liberce vybojovali druhý titul v lize v historii klubu. V utkání 28. kola jim k zisku trofeje stačila i remíza 1:1 s Mostem. Slovan tak nemůže dvě kola před koncem nejvyšší soutěže nikdo předstihnout. Domácí vedli gólem Blažka, za hosty vyrovnal minutu před koncem z penalty Siegl.

Liberec z počátku v ničem nepřipomínal váhající tým z předchozích zápasů. Diváci mu sice dali facku nízkou návštěvou, ale těm věrným Slovan rozdával radost. Jeho hře nechyběl pohyb, chytré přihrávky i důraz před brankou, a tak už v prvních deseti minutách měl Slovan dvě slibné možnosti a u obou byl aktivní Abrahám. Jeho rána z osmi metrů v páté minutě ale mířila mimo a střelou v deváté minutě trefil boční síť. Hosté se snažili o kolmé pasy středem obrany, na které střídavě zabíhali Brzezina se Sieglem. Nejnebezpečnější však byla hlavička Hainaulta, kterou vyslal kanadský stoper po rohu mimo branku už v sedmé minutě. Liberečtí toužili před zápasem po rychlém gólu a dočkali se ho. V 21. minutě zatáhl míč do šestnáctky Dort, přízemní přihrávkou našel dobíhajícího Blažka a ten ve skluzu vstřelil vytouženou branku.

Druhý poločas se už domácí soustředili na bránění jednobrankového vedení a převahu si vytvořil Most. Hosté najednou byli najednou dříve u každého míče a většinou se hrálo na domácí polovině. Fanoušci toho ale nedbali a po hodině hry pomalu začínali s oslavami. V 63. minutě se mohli dočkat uklidňující branky po Papouškově ráně, kterou ale Svoboda vytlačil na roh. Mohli naopak ale také inkasovat, když se v 71. minutě probíjel středem obrany Siegl, jenže brankář Čech jeho úmysl včas vystihl. O pět minut později měl mostecký kanonýr k brance ještě blíže, jenže jeho dělovka z ostrého úhlu jen orazítkovala tyč a podobně dopadla Hainaultova dorážka z bezprostřední blízkosti. Most pokračoval v nebezpečných výpadech i v závěru a dvanáct minut před koncem Brzezina spálil obrovskou šanci, když z osmi metrů přestřelil opuštěnou branku.

S vidinou potvrzení titulu začala na domácí padat nervozita a začali se obávat o hubenou výhru, o kterou nakonec přišli. Dvě minuty před koncem Janů přidržel Siegla a z nařízené penalty faulovaný hráč vyrovnal. I remíza ale domácím k titulu stačila a oslavy mohly v chladném počasí odstartovat.

Liberec dospěl k triumfu, který mu otvírá dveře do třetího předkola Ligy mistrů, především díky výborné obraně. V dosavadních 28 zápasech inkasoval jen sedmnáct gólů a brankář Marek Čech udržel čtrnáctkrát čisté konto. Lavičkův tým prohrál jen dvakrát - v Jablonci a v Olomouci.

Na trůn usedl Slovan i přesto, že před ligovým startem nepatřil k favoritům. V letní přestávce totiž stadion U Nisy opustili hráči, kteří byli dlouho oporami. Jediný reprezentant Jan Polák zamířil do Norimberku, útočník Michal Pospíšil do skotského klubu Hearts, kvarteto Miroslav Slepička, Petr Lukáš, Karol Kisel a Libor Došek přestoupili do Sparty a rozloučil se i trenér Stanislav Griga. Výprodej pokračoval i v zimě, kdy nejlepšího střelce klubu Filipa Hološka zlákala turecká liga.

Trenér Vítězslav Lavička však objevil nové tváře, v letošním kádru se prosadili hlavně obránce Tomáš Zápotočný, Daniel Pudil nebo Jan Holenda. Pozvánku do slovenské reprezentace dostal po letech Ivan Hodúr. V brance zářil Marek Čech.

Slovan Liberec - SIAD Most 1:1 (1:0)

Branky: 21. Blažek - 89. Siegl z pen.
Rozhodčí: Adámek - Lhoták, Hojsík. ŽK: Hamouz, Janů - Gašparík, Novotný
Diváci: 6583

Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek (68. Hamouz), Abrahám (73. Hochmeister), Bílek, Pudil (46. Ančic) - Blažek, Dort. Trenér: Lavička

Most: Svoboda - Škerle, Novotný, Hainault, Zbončák (58. Macek)- Čížek, Procházka, Gašparík (64. Jendruščák) - Mendy, Siegl, Brzezina. Trenér: Ščasný

autor: ala
Spustit audio

Více z pořadu