Finanční správa jezdí do menších obcí – pomáhat lidem s podáním daňového přiznání

17. březen 2023 10:12

Blíží se termín pro podání daňových přiznání. Ta papírová musí lidé dodat finančním úřadům do 3. dubna. S vyplněním formulářů pomůžou přímo i finanční úřady. Po dohodě s radnicemi přijedou jejich pracovníci i do míst, kde nemá finanční úřad pobočku. Pozvali si je například v Braňanech na Mostecku.

„Výběr přiznání k dani z příjmů fyzických osob a pomoc občanům při jejich vyplnění se po dohodě se starostou obce uskuteční v zasedací místnosti v přízemí obecního úřadu v obci Braňany.“ To byla hlasová zpráva, doplněné písemnou pozvánkou, které Braňany vyvěsily na svém webu.

Dvě úřednice finančního úřadu přijely po domluvě se starostou Braňan, Petrem Škantou z KSČM.

„Je to každoroční akce – vždy v březnu. Tak, aby občané, kteří jsou třeba starší nebo nemají auto, mohli jen dostavit sem na obec a měli to rychlejší a pohodlnější,“ vysvětluje Škanta.

Někteří vyplněné formuláře přinesli předem. Ty pak má u sebe účetní obecního úřadu Lenka Žáčková. „Někteří se sem třebas v ten čas nedostanou, tak ta daňová přiznání nechají u nás. Úřednice je pak zkontrolují, a kdyby tam něco chybělo, tak těm lidem zavoláme, a oni přijdou a vyřídí si to,“ vysvětluje.

Zájemců o pomoc s vyplněním daňového přiznání ubývá

Výjezdů do míst, kde není finanční úřad, ale ubývá. Podle mluvčí Finančního úřadu pro Ústecký kraj Romany Loosové to souvisí s možným elektronickým podáním daňového přiznání.

„Například prostřednictvím portálu Moje daně. Navíc teď došlo k povinnému zřízení datových schránek, takže asi dojde k dalšímu úbytku těch zájemců, protože majitelé datových schránek musí podávat daňová přiznání elektronicky. Pokud ale bude o naše služby zájem i v dalších letech, tak určitě rádi vyhovíme,“ dodává Losová.

Tento týden to bylo osm výjezdů, v příštím týdnu je v plánu dalších pět – v pondělí Vejprty, v úterý Varnsdorf, ve středu pak Duchcov, Jirkov a Klášterec nad Ohří.

Spustit audio

Související