Fíky patří mezi první ovoce, které začali lidé využívat. I dnes vám mohou pomoci

5. leden 2016

Fíky patří mezi nejstarší rostliny pěstované člověkem - zkamenělé pozůstatky dokazují jejich konzumaci na Blízkém Východě již před více jak 11.000 lety. Lidé si totiž brzy všimli, jak jsou fíky chutné a zdravé.

Fíky jsou, stejně jako datle, velmi bohaté na sacharidy. Přestože jsou hodně sladké, paradoxně pomáhají spalovat tukové zásoby v těle. Obsahují totiž balastní látky, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a mají nízký glykemický index, takže po jejich konzumaci dochází ke snížení pocitu hladu.

Navíc obsahují velké množství vlákniny, rozpustné i nerozpustné, a ta je velmi důležitá pro zdravý metabolismus a funguje také jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Čtěte také

Ve fících nejdeme také hodně rostlinných sterolů, které snižují hladinu cholesterolu a draslík, který fíky obsahují, reguluje krevní tlak. Jsou zdrojem vitamínu B6, proto jsou obzvlášť vhodné pro ženy v menopauze a pro ty, které užívají antikoncepční přípravky – ty totiž tento vitamín z těla odbourávají.

Díky obsaženému tryptofanu v těle vzniká serotonin, který pomáhá odstraňovat deprese a obecně zlepší náladu. Dobré je vědět, že všechna zmíněná pozitiva našemu tělu přinesou fíky nejen čerstvé, ale i sušené.

Fíky v kuchyni a na talíři

Fíky

Fíky zbavují tělo stresu, nadbytečných kil a cholesterolu. A naopak mu dodávají spoustu prospěšných látek a chuťových zážitků. Jak fíky zařadit na jídelníček?

Fíky mají tu výhodu, že mají téměř stejné výživové hodnoty v čerstvém, i v sušeném stavu. Čerstvé jezte co nejrychleji po nákupu, protože se rychle kazí. Můžete je jíst i se slupkou, získáte tak více vlákniny.

Sušené fíky stačí přes noc namočit a máte pochoutku, která se té čerstvé téměř vyrovná. Vodu, ve které byly fíky namočené, můžete vypít také, povzbudíte tím svůj metabolismus. Jak čerstvé, tak sušené plody jsou vhodné do ovocných salátů a do moučníků a můžete z nich vykouzlit i velmi chutné a zdravé vánoční cukroví.

Sušené fíky rozemelte a použijte do těsta místo cukru. Počítejte zhruba tři fíkové plody místo deseti dekagramů cukru. Pokud si takto cukroví osladíte, můžete použít také méně tuku, protože těsto bude dostatečně vláčné a získá skvělou chuť.

Při nachlazení a při trávicích potížích oceníte i fíkový čaj - pět fíků povařte v litru vody, přeceďte, nechte vychladnout a během dne vypijte. Nápoj výborně chutná ochucený citrónem a lístky máty.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio