Figurky v unikátním kovovém betlémě v Dolním Bousově jsou vyrobeny do nejmenších detailů

6. prosinec 2019 09:10

Kovový betlém mají v Galerii Na Faře v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku v těsné blízkosti kostela svaté Kateřiny. Podle kovářů, kteří ho vyrobili, jsou v Česku prý jen dva takové. Ten bousovský má dvacet pět postaviček, ovce, žebřiňák i studnu. A samozřejmě je v něm i Ježíšek v jesličkách. Aby měl ale v kovovém prostředí také trochu pohodlí, leží na opravdovém seně.

„Jednu postavu, nebo chceme-li figurku, vyrábím přibližně jeden den,“ přibližuje tvorbu unikátního betlému jeden z jeho spoluautorů umělecký kovář Pavel Kverek.

Kovový betlém v Dolním Bousově je umístěn na ploše přibližně jednoho čtverečního metru, figurky jsou vysoké kolem patnácti centimetrů. Dospělí i děti mohou obdivovat, jak jsou figurky do detailů propracované. Muzikanti si nesou nástroje, rybář nese ryby, pekař drží vánočku, někdo nese sud s vínem, jiný zase nůši a z nůše dokonce vykukuje malá hlava.

Dolní Bousov je teprve druhým majitelem kovového betlému v Česku. Ten další, od stejných autorů, můžete vidět v Betlémské kapli.

autoři: duch , JMys
Spustit audio