Fasádu kostela v Novém Městě na Moravě vyzdobil pozoruhodnými sgrafity místní rodák Karel Němec

1. květen 2021

Uprostřed Vratislavova Náměstí v Novém Městě na Moravě stával ještě před sto lety docela obyčejný, nenápadný kostel. Dnes si ho každý všimne na první pohled díky sgrafitům, kterými ho pokryl místní rodák. Karel Němec kdysi obdivoval dílo Mikoláše Alše, přesto si ale našel svůj zcela originální rukopis.

„Karel Němec byl synem zemědělce a měl převzít hospodářství,“ představuje malíře pracovnice Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě Alice Hradilová. Němec byl ale od dětství výtvarně nadaný. Když přišel čas rozhodnout se o budoucnosti, přemluvili kamarádi, mezi které patřil například sochař Jan Štursa, jeho rodiče, aby syna pustili do Prahy na uměleckou školu. Tu sice musel po smrti otce opustit a vrátit se domů, výtvarné činnosti se už ale nevzdal.

V Novém Městě na Moravě, jen kousek pod náměstím, stále stojí Němcův rodný dům. Je na něm pamětní deska a v oválném výklenku nade dveřmi je umístěná jeho dřevořezba. „Býval tady podle pamětníků velikánský dřevěný trpaslík, kterého každý pozdravil,“ říká Alice Hradilová s tím, že Karel Němec byl hračička.

První sgrafito Karla Němce, které vytvořil přímo v Novém Městě na Moravě, zdobí Panský dům. Býval to kdysi zájezdní hostinec, dnes je z něj hotel. „Jsou to dva výjevy na téma bakchanálií, oslavy vína,“ popisuje Hradilová. Němcova sgrafita najdeme v Novém Městě na Moravě na několika místech, nejvýraznější je ale kostel svaté Kunhuty. „Je to přes 60 výjevů na 520 metrech čtverečních,“ říká pracovnice muzea. Karel Němec si vybíral výrazné symboly, aby se bylo na co dívat. Na kostele tak najdete svatého Jiřího s drakem, svatého Jonáše s velrybou nebo svatého Františka se spoustou zvířat.

Pamětní deska na rodném domě

Němcova sgrafita byste v Novém Městě na Moravě našli i na dalších místech. V místním infocentru si můžete vyzvednout mapku s trasou a zajímavými úkoly. Na jednotlivých zastaveních budete hledat detaily, které vás dovedou k tajence. Zábavným způsobem si tak prohlédnete jeho díla opravdu důkladně.

Spustit audio