Eta Akvaridy a zatmění Měsíce – u nás částečné: Procházka květnovou oblohou

30. duben 2022

Jen třičtvrtě hodiny se u nás budeme moci kochat zatměním Měsíce. Lepší by to snad mohlo být s meteory a také s několika pěknými konjunkcemi.

Slunce, Země a Měsíc se při měsíčním úplňku ocitnou v jedné přímce a Země zastíní svého souputníka. Přesně tahle situace nastane 16. května – s tím, že zatímco v Jižní Americe, východních částech Severní Ameriky a částech Atlantického a Tichého oceánu bude zatmění Měsíce úplné, u nás jej uvidíme jen jako částečné. To proto, že kužel plného stínu už půjde mimo naši oblast. 

Zatmění Měsíce a meteorický roj

Halleyova kometa při svém posledním návratu v roce 1986

Zemský stín začne ukusovat Měsíc ráno ve 4 hodiny 28 minut; bohužel, na pozorování zajímavého úkazu máme jen 47 minut, Měsíc totiž zapadá v 5 hodin 15 minut SELČ, pouhou čtvrthodinku před začátkem úplného zatmění. Uvidíme aspoň něco – tedy pokud nás počasí a obloha nevypečou, jako to bylo v dubnu v případě meteorického roje Lyrid.

Věřme, že lepší to snad bude nejen při zmíněném měsíčním zatmění, ale i při dalším setkání naší planety s kometárními částicemi pocházejícími tentokrát z ohonu proslulé Halleyovy komety. Země jimi prolétne v prvních hodinách 6. května – maximum meteorického roje eta Akvarid má kolem 50 velmi rychlých meteorů za hodinu.

Pod hvězdami a také galaxiemi

Spirální galaxie M81 v souhvězdí Velké medvědice na snímku Hubbleova kosmického dalekohledu

Na májové obloze máme však i objekty mnohem stálejší – především jarní souhvězdí, z nichž Lev, Panna a Pastýř propůjčují své jasné hvězdy k hezkému orientačnímu obrazci, tzv. jarnímu trojúhelníku. Tvoří jej Regulus, Spika a Arktur. Pod ojí Velkého vozu svítí dvě hvězdy Honících psů, zatímco nad Pannou tvoří shluk hvězd Vlasy Bereniky. Jižní obzor patří předlouhému, ale nenápadnému souhvězdí Hydry, na jejímž konci se nachází souhvězdí Raka.

Tip na pěkné pozorování nám dá spojnice mezi spodním předním kolem Velkého vozu a horním zadním – stačí jedenkrát protáhnout vzniklou úhlopříčku a ta nás spojí s dvojicí galaxií M81 a M82. Obě patří do skupiny vzdálené téměř 13 milionů světelných let. M81 nazývaná po svém objeviteli také Bodeho galaxie, je viditelná i triedrem a ve větším dalekohledu rozlišíme i její spirální strukturu.

Planety, jejich setkání a fáze Měsíce

Amatérská astronomie

Z planet jsme v dubnu viděli všechny kromě Neptunu. K tomu se v květnu přidá Uran. Ostatní planety však budou viditelné – Merkur počátkem měsíce nad severozápadním obzorem, Venuše ráno nízko nad východním obzorem, tamtéž pak Jupiter a o kousek jižněji i Saturn. A tohle těsné seskupení zkrášlí oblohu především ráno 25. května. Zajímavá by mohla být o dva dny později, 27. května kolem čtvrté ráno, i konjunkce Měsíce s Venuší. Planeta bude jen asi 1 úhlový stupeň severně od Měsíce.

V závěru naší Procházky přidejme jako obvykle ještě fáze Měsíce. 9. května první čtvrť, 16. května úplněk, 22. května poslední čtvrť a 30. května nov. Přejeme krásné májové dny a pokud možno ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související