eReceptů se bát nemusíte. Všemi jejich záludnostmi vás provede Mgr. Jiří Kotlář

17. leden 2019

Mgr. Jiří Kotlář z nemocniční lékárny Fakultní nemocnice Hradec Králové v naší radioporadně na téma: eRecepty a lékové záznamy pacienta. Jak číst příbalový leták? A současné ceny léků.

Jaké léky se nejčastěji padělají a jak je rozpoznat od originálu?

léky, medicína, teploměr

Pharm Dr. Tereza Hendrychová, Ph.D byla hostem naší radioporadny. Téme: rizika nákupu nebezpečných léků.

eRecept je recept vystavený v elektronické podobě. Lékařem vystavený eRecept je uložen do tzv. Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER).

Každému eReceptu je přidělen unikátní identifikátor. V lékárně pak lékárník načte identifikátor eReceptu a pokud je eRecept v CÚER nalezen, vydá předepsaný lék pacientovi. Informace o výdeji léku se zároveň zapíše do CÚER.

Pokud pacient požádá, může od lékaře dostat papírovou průvodku (která bude mít podobnou podobu jako stávající papírové recepty), kde bude mít napsaný identifikátor, název léku a dávkování.

Mgr. Jiří Kotlář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Výhodou pro pacienty, kterou jim eRecept od 1. ledna přinesl, je to, že nemusí pro recepty na dlouhodobě užívané léky již chodit k lékaři a pak ještě do lékárny. Lékař jim může identifikátor poslat jako e-mail nebo SMS. Samozřejmě záleží na situaci a ochotě daného lékaře, zda vám další léky vystaví i bez vyšetření.

eRecept platí stejně dlouho jako stávající papírový recept, tedy 14 dní.

Celou radioporadnu s Mgr. Jiřím Kotlářem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.