Epidemie chřipky v Ústeckém kraji stále trvá, i když nemocných je méně

17. březen 2018 11:50

Akutní respirační onemocnění jsou v Ústeckém kraji na ústupu. „Epidemie, která začala na začátku února, ale zatím trvá,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Nejvíce nemocných je na Litoměřicku a Lounku, naopak nejméně na Ústecku. Podle Šimůnkové by v dalších týdnech by měl počet nemocných dál klesat. V minulém týdnu připadlo na  sto tisíc obyvatel 1696 nemocných. Proti předchozímu týdnu je to pokles o více než osm procent.

Kromě klasických viróz evidují hygienici i klasické chřipky A a B. Komplikacím spojeným s chřipkou podlehla dvaasedmdesátiletá žena z Lounska. "V anamnéze měla jiné závažné onemocnění. Chřipka to zkomplikovala tak, že paní zemřela," uvedla Šimůnková.

Za závažný lékaři považují průběh chřipky u osmiletého dítěte z Mostecka. "Dítě mělo dvě onemocnění. Chřipku a zánět mozku, kde byl jiný původce, ale také virový," doplnila Šimůnková.

V některých nemocnicích stále platí zákazy návštěv. Už před týdnem byly naopak odvolány navzdory nejvyšší nemocnosti v Lounech a také v Ústí nad Labem a částečně i v Mostě.

Spustit audio