Energetici vyhlásili v Ústeckém a Libereckém kraji kalamitní stav. Mimo provoz jsou také některé železniční trati

10. únor 2020 14:35

Větrná bouře Sabine zaměstnává po celý den energetiky a hasiče v Ústeckém kraji. Skupina ČEZ vyhlásila pro celé severní Čechy kalamitní stav. Následky silného větru odstraňují taky železničáři.

Energetici vyhlásili pro Ústecký a Liberecký kraj kalamitní stav. Během dopoledne se energetikům dařilo poruchy odstraňovat. Po další vlně silného větru, která například do Ústí nad Labem dorazila kolem poledne, se počet poruch opět zvýšil.

Podle Soni Holingerové ze skupiny ČEZ řeší jen v Ústeckém kraji aktuálně 25 poruch na vysokém napětí a bez elektřiny je 35 000 domácností a firem. Nejhorší situace je na Děčínsku.

V Libereckém kraji mají energetici 15 poruch na vysokém napětí a bez proudu je na 14 000 odběrných míst.

Problémy jsou i na železničních tratích

Na kterých železničních tratích musí cestující počítat s omezením – kvůli poruše trakčního vedení je neprůjezdná například železnice mezi Osekem a Oldřichovem u Duchcova na Teplicku nebo mezi Žatcem Lišany na Lounsku.

Vlaky nejezdí ani na trati mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem. V úseku mezi litoměřickým dolním nádražím a Velkými Žernoseky je strom v kolejišti.

Problémy byly kvůli silnému větru i mezi Prackovicemi a stanici Hrobce na Litoměřicku. Náhradní doprava je zavedená také na trati mezi Litoměřicemi a Žalhosticemi.

Obyvatelé Děčína už byli vyzváni, aby se kvůli bezpečnosti vyhýbali městským hřbitovům. Kvůli riziku padání stromů nebo větví dnes preventivně uzavřel Památník v Terezíně národní a židovský hřbitov a také Malou pevnost.

Litoměřice pak přerušily provoz městského úřadu. Nefunkční jsou systémy jak v budově úřadu na Mírovém náměstí, tak i v Pekařské ulici a v Topolčianské ulici na odboru dopravy. Uzavřené je i litoměřické infocentrum.

Výstraha před silným větrem platí až do úterní 20. hodiny, zeslábnout by měl až v noci na středu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související