Nejznámější severočeské značky: Elite

Oficiálně vznikla továrna na punčochy s názvem Elite teprve v listopadu 1947 znárodněním obrovského podniku Julia Kunerta a jeho synů, kteří byli jako sudetští Němci po válce odsunuti.

Obchodní značka Elite má však přímou návaznost na slavnou předválečnou historii Kunertova podniku ve Varnsdorfu. Ve 30. letech 20. století vyráběla továrna vlněné, bavlněné a hedvábné punčochy pod značkou Elite, a ta pak po znárodnění dala jméno celé firmě.

Punčochářské impérium se rodilo už od roku 1907, kdy si budoucí manželka Julia Kunerta, podnikavá Maria Worm, zaregistrovala pletařskou živnost. Teprve peníze, které do podniku vložil její choť, však znamenaly skutečný začátek slavné Továrny jemných punčoch Julius Kunert a synové.

V roce 1924 vyrostly první tovární budovy dnešního areálu. Obchodní úspěch varnsdorfské punčochárny byl obrovský. Na počátku vyrábělo 18 zaměstnanců 300 punčoch denně, v roce 1929 už v podniku pracovalo 800 lidí a denní produkce stoupla na 15 000 párů punčoch.

Kunertovy výrobky se prodávaly v síti obchodů obuvnického krále Bati pod reklamním sloganem „K Baťově obuvi patří Kunertovy punčochy“. Továrna se rozrůstala a modernizovala. Kunert se mohl ve svých reklamních materiálech honosit titulem „největší evropský výrobce punčoch“. Konec druhé světové války ale přinesl českým zemím znárodňování a Evropě nový pružný materiál na punčochy a punčocháče – nylon.

Po znárodnění byly pod varnsdorfskou značku přidruženy další zkonfiskované továrny na punčochové zboží. Mimochodem – plakáty na silonky Elite patřily za socialismu k vůbec nejodvážnějším. Kvůli ladným a především odhaleným nohám modelek si je muži vylepovali do kanceláří a dílen.

Podnik dokonce vydal série reklamních plakátů přímo s ženskými akty, kde modelky neodhalovaly zdaleka jen nohy. Podnik patřil v rámci RVHP k největším výrobcům a exportérům punčoch. Do zemí socialistického bloku firma Elite vyvážela koncem 80. let 11 milionů párů ročně, na Západ dalších 3,5 milionu. Domácí trh však zvládala Elite zásobovat s obtížemi.

Po roce 1989 se koncern rozpadl a tradiční jméno Elite zůstalo v bývalém hlavním sídle – ve Varnsdorfu. Firma se musela vyrovnávat s postupnou ztrátou východních trhů a posílit pozici na trzích západních. Na export jde zhruba 70 procent produkce.

A Kunertové? Už roku 1945 bratři Heinrich a Julius Kunert mladší začali v novém domově v Bavorsku postupně znovu budovat punčochové impérium. Dnes jsou jejich továrny po celém světě. V 90. letech se dokonce firmy Kunert a Elite pokoušely o spolupráci. Dožil se toho i Julius Kunert mladší, někdejší obchodní ředitel varnsdorfské Továrny jemných punčoch, který stál u zrodu značky Elite. Zemřel v Německu roku 1993.

autor: Martin Krsek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.