Eliáš: Jsme obětovanými lidmi... Jen ať si nemyslí, že jsme kolaboranti, nebo dokonce zrádci

Alois Eliáš patří k impozantním postavám české historie 20. století. V dubnu 1939 se stal po Rudolfu Beranovi předsedou v pořadí druhé protektorátní vlády. 

I když byl vojákem, patřil k osobnostem, které dobrovolně přinesly politickou oběť svým angažmá v protektorátních vládních strukturách pod dohledem Němců. Když se v lednu 1940 chystal k útěku na Západ, navštívil ministr Ladislav Feierabend svého premiéra, bylo to na začátku roku 1941. Stojí za to ocitovat, co tehdy Eliáš Feierabendovi řekl na rozloučenou i jako vzkaz do exilu Edvardu Benešovi:

Čtěte také

„Pamatuj si, že jsme obětovanými lidmi a musíme mít statečnost, abychom to vzali na vědomost... Čekej, že budeme přísahat věrnost Hitlerovi a zahraniční odboj budeme ve svých projevech, nikoli však ve svých srdcích, zapírat a snad i proklínat. Dnes je těžko říci, co všechno od nás Němci budou žádat. Je na tobě, abys to v Londýně i v Paříži řádně vysvětlil. Zároveň jim vyřiď, že není třeba, aby na nás brali jakékoli ohledy. Ať dělají, co pokládají za učitečné a nutné pro naše osvobození, bez ohledu na to, jaké to bude mít pro nás důsledky... Jen ať si nemyslí, že jsme kolaboranti, nebo dokonce zrádci.“

Vězení i smrt

Ani v jednom se Eliáš nemýlil. On, Emil Hácha a řada dalších, kteří svolili ke svému angažmá pod německým dozorem, se stali obětovanými. Nemýlil se ani v tom, že jak exil, tak poválečná „spravedlnost“ se s těmi, kdo zůstali v nacistickém vězení a snažili se bránit nejhoršímu, opravdu nepárala.

Mnohaleté rozsudky vězení nad členy protektorátní vlády nebo členy agrární strany v poválečných zmanipulovaných procesech mluví za vše. Hácha unikl soudu jen díky tomu, že zemřel, a sám Eliáš zaplatil svou statečnost rovněž smrtí. Pro spolupráci s odbojem byl zatčen v září 1941 a nakonec v roce 1942 za heydrichiády popraven.

O unikátním zvukovém záznamu z doby po Eliášově zatčení z října 1941 natáčela s hitorikem Jaroslavem Rokoským redaktorka Veronika Kindlová.

Spustit audio

Související