Elektrárny Ledvice a Počerady mohou až do roku 2025 vypouštět víc rtuti, než je povoleno. Dostaly výjimku

24. září 2021 12:13

Dvě elektrárny v Ústeckém kraji budou moci do roku 2025 vypouštět víc škodlivých látek, než stanovují nové limity. Výjimky pro elektrárnu v Počeradech na Lounsku a Ledvicích na Teplicku potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Ekologické organizace rozhodnutí resortu kritizují.

Podle Lukáše Hrábka z organizace Greenpeace je problém například s množstvím vypouštěné rtuti. „Jde tam třeba o čtyřnásobek toho limitu, který by měl být,“ uvedl.

Toto množství potvrdilo ústy Ondřeje Charváta i ministerstvo životního prostředí. Přesto podle něj ale ministerstvo původní výjimku zpřísnilo.

Čtěte také

„Podle něj má provozovatel během roku 2024 provést odstávku kotle K6 a realizovat opatření na snížení emisí tak, aby nejpozději do 30. června 2025 byl provoz kotle v souladu s evropským limitem pro emise rtuti,“ vysvětlil Charvát.

Ledvickou elektrárnu provozuje skupina ČEZ. Jak uvedl mluvčí Ota Schnepp, výjimka je stanovená na omezenou dobu: „Výjimky jsou žádány na dobu nezbytně nutnou pro realizaci opatření, která vypouštění emisí rtuti zásadně omezují. Bohužel tato opatření nelze realizovat v dřívějším termínu.“

Výjimku dostaly i Počerady

Vedle ledvické elektrárny dostal výjimku i uhelný energetický zdroj v Počeradech na Lounsku. Podle Lukáše Hrábka je i v tomto případě problematické vypouštění rtuti. „Každý gram rtuti, který nějakým způsobem vypustíme do ovzduší, se nám ukládá v životním prostředí a ohrožuje zdraví lidí,“ konstatuje.

O výjimce pro počeradskou elektrárnu rozhodl před časem ústecký krajský úřad. Ekologické organizace se proti ní odvolaly. Ministerstvo životního prostředí teď jejich odvolání zamítlo.

„MŽP potvrdilo výjimku, ale zpřísnilo ji. U dvou bloků potrvá do 30. června 2024, u dalšího pak do konce roku 2024, u posledních dvou pak do 30. června 2025,“ potvrdil Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související